Dýně i cuketa vyniknou v netradičních receptech připravených v troubě

S podzimem přichází i sezónní zelenina. Typicky jde o cuketu a dýni. Nepatří mezi dvakrát oblíbené druhy zeleniny. Nejlepší varianta, jak využít sezónní zeleninu, je pečení. Zelenina přirozeně obsahuje velké množství vitamínů a minerálů. Pozor je třeba dát na to, že při vaření se obsah těchto látek může snížit. Pečení naopak pomůže k tomu, aby se všechny prospěšné látky zachovaly v plné míře. Navíc je pečená zelenina výborná a hodí se k mnoha pokrmům.

Cuketa nikdy nezklame

Cuketa je v podzimním období bez problémů k dostání. Skvěle se hodí pro pečení. Připravte si klasické těsto na muffiny, přimíchejte do něj na kostky nakrájenou cuketu a další suroviny, jako třeba sýr nebo ořechy. Nakonec vše spolu upečte. Můžete servírovat s domácím dipem.

Doporučený článek:  3 zeleninové saláty, které vyniknou nejen na svátečním stole: poznejte netradiční spojení chutí

Zelenina může také posloužit jako základ pro těsto. Do těsta s cuketou přidejte další složky, například sušené ovoce nebo koření. Upečte a podávejte jako dezert.

Zdroj obrázku: Freepik

Dýně jídelníček obohatí o vůně a barvy

Dýni lze využít v nejrůznějších formách. Funguje dobře do polévek, pomazánek, salátů teplých i studených nebo jako příloha či omáčka.

Jako rychlovku můžete dýni upéct tak, aby měla křehký povrch. Dýni nařežte na menší kousky a ochuťte podle chuti solí, pepřem a olivovým olejem. Pečte v troubě, dokud se na dýni neobjeví hnědá kůrka. Pro ozvláštnění můžete přidat med nebo trochu skořice. Druhou rychlou úpravou je nakrájení dýně na tenké plátky, posypání solí, paprikou a pokapání olivovým olejem a nakonec zapečení v troubě.

Doporučený článek:  Vůně borůvek vrátí zpátky do horkého léta. Oblíbené bobule si můžeme vychutnat po celou zimu

Složitějším receptem jsou palačinky se slunečnicovými semínky a dýní. Budete potřebovat 100 g hrubé mouky, 100 g dýňového pyré, 10 ml mléka, 2 vejce, 2 lžíce slunečnicových semínek, sůl, pepř a olivový olej. V míse spolu smíchejte mouku, pyré, mléko a vejce, dokud nevznikne hladká tekutá směs. Přidejte slunečnicová semínka a dobře promíchejte. Na pánvi rozpalte olej, lžící nabírejte směs a lijte do rozpáleného oleje tak, abyste vytvořili placičku. Smažte, dokud se nezačnou tvořit na krajích bubliny. Pak placičky otočte a smažte ještě asi 1 nebo 2 minuty. Hotové palačinky podávejte s jogurtem a jemně nasekanou zeleninou. Chutnější jsou podávané teplé.

Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/pumpkin-recipes, https://www.loveandlemons.com/zucchini-recipes/
.

Doporučené články