V Česku nesmí chybět na stole vařená čočka. Obdobně v Polsku si lze jen těžko představit menu bez zelí s hrachem. Tento pokrm patří mezi tradiční jídla, která se vaří nejen o svátcích, ale během celého roku. Problémem bývá včasné namočení hrachu, protože jeho příprava si žádá mnohahodinové namáčení. Nebo je možné připravit zelí s hrachem, který se vůbec nemusí namáčet, a přitom je lépe stravitelný?
Jídlo, které nechybí na stole
Každá země má svá typická jídla, která nikdy nechybí na slavnostní tabuli. V Polsku, stejně jako u nás, nechybí kapr nebo bramborový salát. Mimo to ale polské hospodyňky ještě chystají další jídlo, bez kterého se neobejdou v žádné domácnosti. Jedná se o zelí s hrachem, které bývá náročnější na dobu přípravy, hrách se totiž musí včas namočit. Voda se musí pravidelně vyměňovat, aby se odstranily nečistoty a také látky způsobující nadýmání. A jak docílit měkkého hrachu bez máčení? Je to snadné, pomůže jedlá soda.
Recept na zelí s hrachem bez namáčení
Jak již bylo řečeno, zelí s hrachem nepotřebuje žádnou dlouhou přípravu, postačuje mít doma jedlou sodu. Na jeden litr vody je potřeba asi půl lžičky jedlé sody, hrách je pak měkčí i stravitelnější, navíc lze tímto způsobem připravovat i jiné luštěniny. Co ještě je potřeba nachystat? Připravte si:
- balíček kysaného zelí,
- vodu,
- 2 bobkové listy,
- 2–4 kuličky nového koření,
- majoránku,
- sůl,
- pepř,
- balíček hrachu.
Postup přípravy:
Recept je velmi snadný, hned na začátku se musí propláchnout kysané zelí, můžete jej pokrájet, následně jej dejte do velkého kastrolu. Zalijte vodou a přidejte bobkový list a několik kuliček nového koření, zelí uvařte do měkka obvyklým způsobem.
V druhém hrnci uvařte ve vodě, do které přidáte jedlou sodu, propláchnutý hrách. Po dovaření slijte přebytečnou vodu a přidejte k uvařenému zelí. Osolte a opepřete podle chuti, posypejte v ruce promnutou majoránkou.
Můžete se pustit do jídla hned, nebo nechat zelí s hráškem uležet do druhého dne. Výtečně chutná tento pokrm doplněný o smaženou cibulku. V některých rodinách přidávají do zelí ještě pokrájené sušené švestky, rozinky nebo ho zlehka osladí medem.
Zdroj: https://www.thespruceeats.com/split-peas-and-cabbage-recipe-1137505