Kynuté těsto můžeme snadno zamrazit a podle potřeby znovu rozmrazit

Kynuté těsto patří mezi oblíbené druhy těsta, které si můžeme připravit doma. Někdy se ale stane, že ho nedokážeme zpracovat celé a potřebujeme ho zamrazit. Je to vůbec možné? Poradíme vám, jak kynuté těsto zamrazit a znovu rozmrazit, aby vám zůstalo nádherně nadýchané a lahodné pro přípravu pečiva nebo sladkostí. Podívejte se, jak na to.

Jak zmrazit kynuté těsto?

Ano, tuto hmotu na pečení můžete skutečně zmrazit. Kváskové těsto je založené na droždí a kvásku, který potřebuje teplo. Naštěstí je ale odolné vůči chladu, takže ho můžete klidně vložit i do mrazáku. Nezáleží na tom, jestli je syrové, nebo pečené. Po rozmrazení se mu vrátí jeho vlastnosti, takže se nemusíte obávat o jeho chutnost nebo pružnost.

Doporučený článek:  Rajčata můžeme zpracovat na sto způsobů. Využití najdou i ta nezralá

Syrové kynuté těsto

Ihned po uhnětení rozdělte těsto na menší kousky. Potom je vložte do sáčků se zipem nebo do nádob vhodných do mrazáku. A co nejdříve po uhnětení vložte těsto do mrazáku. V každém případě potřebujete vzduchotěsný sáček nebo nádobu, ve které dáte těsto do mrazáku. Využít můžete také potravinářskou fólii. V opačném případě vám těsto natáhne pachy ostatních potravin.

Zdroj obrázku: Freepik

Upečené kynuté těsto

V případě upečeného těsta musíte postupovat trochu jinak. Nejdříve musíte počkat, než těsto dobře vychladne. Nesmí na něm být také žádná poleva nebo jiné ozdoby. Potom ho stačí zabalit do potravinářské fólie a uložit do mrazáku. Další možností je zmrazit předpečené těsto, které se bude hodit na rohlíky nebo chleba. Stačí jen chvilku opékat v troubě, nechat vychladnout a znovu upéct.

Doporučený článek:  Hotové jídlo ve sklenici je ideální na výlet i do práce. Nachystat můžete celé menu

Jak rozmrazit těsto, když ho chcete použít?

Kynuté těsto můžete skladovat v mrazáku až 3 měsíce. Nezapomeňte proto sáčky nebo krabičky opatřit datem. Syrové těsto potom můžete rozmrazit v lednici, kde to bude trvat 6–8 hodin. Hotové těsto rozmrazte při pokojové teplotě. V každém případě pamatujte, že ho již nesmíte znovu zmrazit, stejně jako mnoho dalších potravin.

Zdroj: https://www.tasteofhome.com/article/freezing-yeast-dough/
.

Doporučené články