Hořčice je nedílnou součástí lednice snad v každé české domácnosti. Ano, někdo má raději kečup. Hořčici v kuchyni ale jistě máte také. Grilované maso, párky nebo klobásy si bez ní nedokážeme představit. Kupované produkty bohužel obsahují hodně látek, které do těla dodávat nechceme. Připravte si hořčici sami ve své kuchyni a rozhodně nebudete litovat. Její chuť je totiž jedinečná!
Zdravotní přínosy hořčice
Domácí hořčice je naprosto vynikající a také mnohem zdravější než kupovaná. Připravit si doma můžete jemnou i pikantní variantu. Všechny přísady jsou velmi levné a dostupné v každých potravinách. Hořčičná semínka jsou základem každé hořčice. Mají hodně zdravotních benefitů. Jsou bohatá na vlákninu, hořčík, selen a omega-3 mastné kyseliny. A při domácí přípravě si užijete všech těchto složek bez chemických sloučenin, které tam běžně výrobci přidávají.
Recept na domácí hořčici
Na jemnou hořčici si připravte 200 gramů bílých nebo žlutých hořčičných semínek, 10 gramů soli, 40 ml jablečného octa a 300 ml vody o pokojové teplotě. Na pikantní hořčici budete potřebovat ještě jednu surovinu navíc. Na tu si připravte 100 gramů bílých nebo žlutých hořčičných semínek, 100 gramů hnědých nebo černých hořčičných semínek, 10 gramů soli, 40 ml jablečného nebo vinného octa a 300 ml vody o pokojové teplotě. Pracovní postup je u obou variant stejný.
Způsob přípravy
Hořčičná semínka musíte namlít v mlýnku na kávu, hmoždíři nebo v mlýnku na sůl či pepř. Mletá semínka vložte do větší mísy, přidejte ocet a vodu. Důkladně promíchejte. Takto připravenou směs uložte na 24 hodin do lednice. Potom zkontrolujte konzistenci hořčice. Můžete přidat ještě trochu vody, jestli to bude zapotřebí. Potom hořčici přelijte do sterilizovaných sklenic, pevně zavřete a uložte do lednice. Jak vidíte, příprava domácí hořčice je neuvěřitelně jednoduchá a výsledek je mnohem lepší než z obchodu.
Zdroj: https://honest-food.net/how-to-make-mustard-2/