Slaný karamel dodá běžným dezertům úplně nový rozměr. Během čtvrthodinky můžete mít hotový vlastní

Slaný karamel je pochutina, kterou někdo miluje a jiní nesnáší. V posledních letech si ovšem získal velkou skupinu fanoušků. Tato neobvyklá věc nádherně doplní plnější a sladkou chuť dezertů zcela novým způsobem. Nemusíte pro něj okamžitě běžet do cukrárny, protože si ho můžete snadno připravit doma. Podívejme se, jak ho připravit a jak ho můžete použít!

Co byste měli vědět o slaném karamelu?

Domácí slaný karamel se skládá z běžně dostupných ingrediencí a výroba není složitá, ale poměry surovin jsou velmi důležité pro chutný výsledek. Rozhodně byste proto při výrobě neměli experimentovat. Vždy se držte osvědčeného receptu a nebudete litovat. Důležitá je také nádoba. Hrnec musí být suchý, dokonale čistý a bez stop po spáleninách.

Doporučený článek:  Vývar ze slepičích pařátů doplní tělu důležitý kolagen

Recept na slaný karamel

Příprava této pochutiny zabere asi 15 minut. Musíte se ale soustředit a neodcházet od hrnce. Budete-li se držet následujících kroků, všechno bude v pořádku. Na výrobu potřebujete 200 gramů cukru (bílého nebo hnědého), 100 gramů másla, 200 mililitrů smetany (36 % tuku) a špetku soli. V první řadě si připravte vhodný hrnec nebo pánev, ve které budete slaný karamel připravovat.

Zdroj obrázku: Freepik

Do hrnce nasypte cukr a dávejte pozor na to, aby byl rovnoměrně rozprostřen po celé ploše hrnce. Zahřejte ho na mírném ohni, ale nemíchejte. Jakmile ztmavne, přidejte máslo a promíchejte. Až bude máslo rozpuštěné a spojí se s cukrem, přidejte smetanu. Po chvíli směs osolte a za stálého míchání přiveďte k varu. Karamel sundejte z ohně, nalijte do misky a nechte vychladnout. A máte hotovo!

Doporučený článek:  Kynuté lívanečky s masovou náplní – neobvyklá snídaně či svačina

K čemu můžete slaný karamel použít?

Oblíbenou možností je využití karamelu jako polevy na zmrzlinovém poháru. Velmi chutný je také tvarohový koláč se slaným karamelem. Na internetu najdete nespočet receptů a možností, jak tuto surovinu použít při pečení. Ozdobit s ním můžete i palačinky nebo vafle. V každém případě bude chutnat skvěle a můžete ho přidat téměř na jakýkoli dezert.

Zdroj: https://sallysbakingaddiction.com/homemade-salted-caramel-recipe/
.

Doporučené články