Při výběru bílé klobásy je důležité hledět na složení i barvu

Klobása neodmyslitelně patří do české kuchyně. Jsme jeden z národů, který miluje klobásky, a v lednici nebo v mrazáku je má nejedna domácnost. Tradiční bílá klobása se používá hlavně o Velikonocích, ale konzumovat ji můžeme po celý rok. Klobásky jsou součástí různých pokrmů, jako jsou polévky, zejména boršč nebo kyselice, či třeba lečo. Podávat ji můžeme ale také pouze s pečivem. Ne každý má možnost vyrobit si vlastní domácí klobásku. V takovém případě jsme nuceni jít do obchodu a pořídit si ji. Jak ale vybrat co nejlepší klobásku?

Doporučený článek:  Pálení žáhy se může objevit kdykoli. Léky nejsou jediná možnost, úlevu přinesou přirozenější metody

Co by měla kvalitní klobáska obsahovat?

Ve složení bílé klobásky by nemělo chybět vepřové maso, naopak by mělo dominovat. Konkrétně se jedná o plec, hrdlo nebo slaninu. Některá klobáska může být kombinací vepřového masa s hovězím. Důležitou roli hraje také koření. Neměly by chybět zejména:

  • majoránka,
  • česnek,
  • černý pepř.

Při výběru klobásky vždy pečlivě prostudujte složení. Vhodné je kupovat takové balení, kde máte napsané složení klobásky. Čím menší seznam, tím lepší, přeci nechcete kupovat potravinu s velkým množstvím přídavků. Kvalitní klobása obsahuje alespoň 90 % masa a vyznačuje se krátkou trvanlivostí.

Doporučený článek:  Voda po vaření brambor nebo těstovin najde skvělé využití v kuchyni i na zahradě
Zdroj obrázku: Freepik

Rozdíl mezi syrovou a opařenou klobásou

V obchodech nejčastěji narazíte na oba typy klobásek. Kvalitní syrovou klobásku poznáte podle lehce hnědé barvy. Jakékoliv výkyvy značí, že něco není v pořádku. V případě bílé barvy se jedná o mnoho tuku, zatímco růžový odstín značí příliš konzervativní soli. Opařená klobáska by neměla být příliš měkká ani tvrdá.

Příprava opařené klobásky

Zakoupení syrové klobásky vyžaduje správný postup vaření. Každá klobáska potřebuje individuální přípravu, stejně jako samotný druh zpracování, ať už se jedná o dušení, vaření, nebo pečení. Špatnou přípravou hrozí otrava nebo nevolnost. Sledujte příbalové informace pro zjištění způsobu, jakým klobásky připravit. Vařte zhruba 10–15 minut, vyvarujte se vaření ve vroucí vodě, jinak hrozí prasknutí.

Zdroj: https://www.epicurious.com/ingredients/guide-to-german-and-eastern-european-sausages-bratwurst-kielbasa-article
.

Doporučené články