Dokonalé maso v guláši, které se rozplývá na jazyku: inspiraci najdeme v kuchyni našich babiček

Guláši patří čestné místo v tuzemském jídelníčku, hodí se k obědu i k večeři, existuje v nesčetně variantách a může se podávat s bramborami, chlebem, těstovinami, knedlíkem nebo rýží i s pohankou. Ale někdy se prostě nepovede a maso je nehledě na dlouhé vaření lidově řečeno tvrdé jako podešev. Co s tím, jak jej vařit, aby bylo pro příště měkounké a rozplývalo se na jazyku? Pomohou rady našich babiček, které věděly přesně, jak maso připravovat, aby bylo měkké i bez mnohahodinového vaření.

Syté a oblíbené jídlo

Guláš patří mezi sytá jídla, která jsou oblíbená u dětí i dospělých. Toto tradiční jídlo je možné připravovat běžným způsobem, ale také nad ohněm v kotlíku. Jeho výhodou je veliká univerzálnost, překrásně voní a skvěle chutná, navíc lze přidat i zeleninu, houby nebo jinou oblíbenou ingredienci. Maso je ale vždy základ, který nelze ošálit a jeho chuť také ovlivňuje celý pokrm. A jak jej vařit ve vlastní šťávě, aby bylo po dovaření měkké? Stačí se řídit několika málo pravidly a guláš bude naprosto dokonalý!

Zdroj obrázku: Freepik

Marinované maso je křehčí

Při jeho přípravě hraje vždy roli výběr masa. U hovězího je nutné počítat s delším vařením, nehledě na druh masa je důležité i zpracování. Vyplatí se maso marinovat předem, aby chuť byla lahodnější. A co použít pro marinování? Naše babičky sáhly po octu, alkoholu, mléce, podmáslí nebo citronové šťávě, všechny tyto marinády maso změkčí a vaření bude mnohem kratší. Maso by se také nemělo solit hned na začátku, protože dlouhé vaření v osolené omáčce může způsobit zgumovatění vláken.

Mražené? Ideální je pokojová teplota!

Vyjmout maso z mrazáku a šup s ním do hrnce? Rozhodně ne, maso by nemělo být zmrzlé, a dokonce ani příliš chlazené, před zpracováním by mělo mít pokojovou teplotu, aby při jeho vaření nedošlo k tepelnému šoku. A jak na předsmažené kousky? V tom případě se nedoporučuje podlévání studenou vodu, protože by mohla změna teplot způsobit změnu konzistence. Omáčka by se měla dusit pod pokličkou na mírném ohni, nevhodné je i příliš dlouhé vaření, které může znehodnotit a rozvařit zeleninu a další ingredience.

Zdroj: https://www.theguardian.com/lifeandstyle/wordofmouth/2014/apr/03/how-to-cook-perfect-goulash-hungarian
.

Doporučené články