Tresku si zamilují děti i dospělí. Lahodné maso nabité zdravím patří do jídelníčku každý den

Treska obecná má mnoho nutričního hodnot, které jsou pro lidské tělo velmi cenné. V jejím mase se skrývá spousta vitamínů, mastných kyselin a minerálních látek. Maso má velmi jemnou texturu, lahodnou chuť a s radostí si ho vychutnají děti i dospělí. Podívejme se na pár zajímavých informací o této rybě a zajisté najdete důvody, proč byste ji měli zařadit do svého jídelníčku.

Nutriční vlastnosti

Treska je dravá ryba, která může dosáhnout délky až dvou metrů. Obvykle se vyskytuje v severní části Atlantského oceánu, v Tichomoří a Baltském moři. Tresku můžete zakoupit v obchodě celoročně, ale množství může být omezené kvůli menší produkci této ryby. Maso je bílé, jemné a obsahuje málo kostí. Díky tomu jde o velmi oblíbenou rybu i u dětí.

Doporučený článek:  Čočka je ideální náhražkou masa. Tělu dodá důležité bílkoviny a vlákninu

Tresky obsahují omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají se snížením špatného cholesterolu, krevního tlaku a snižují také riziko infarktu. Obsahují dále bílkoviny, které jsou klíčové pro pevné vlasy, nehty a zuby. Draslík zlepšuje činnost ledvin a svalů, zatímco hořčík a vitamíny B podporují endokrinní a nervový systém. Tyto důvody by měly stačit k tomu, abyste tresku začlenili do svého jídelníčku.

Zdroj obrázku: Freepik

Čerstvé ryby jsou základ!

Kvalita tresky se pozná hlavně podle její vůně. Čerstvá ryba nesmí nikdy zapáchat. Maso musí být pevné a pružné. Dobré filety budou nádherně lesklé a hladké. Ryba také musí mít lesklé oči s výraznou zornicí. Jestli budou kalné, rozhodně rybu nekupujte. Nejlepším zdrojem je pochopitelně rybí trh, kde jsou ryby skutečně čerstvé, ale většina lidí ho nemá k dispozici. Ať budete kupovat rybu kdekoli, vždy se dívejte na tyto faktory.

Doporučený článek:  Květáku se mnozí zbytečně vyhýbají. Zkušení kuchaři znají trik, který ho během vaření zbaví zápachu

Snadný způsob přípravy tresky

Při vaření máte několik možností. Smažení se nedoporučuje, ale v klidu můžete rybu připravit v páře nebo v troubě. Ideální přílohou bude čerstvá zelenina, která příjemně podpoří lehkost rybího masa. Jestli si chcete užít maximum živin a vitamínů, nejlepší možností je dušené maso, které si udrží většinu cenných složek.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-cod
.

Doporučené články