Objevte tajemství dokonalé rajčatové polévky. Protlak nechte na polici a nešetřete na smetaně

Rajčatová polévka patří mezi nejoblíbenější, protože se snadno připravuje, k tomu výtečně chutná. Je během chvilky hotová a přiláká všechny strávníky ještě před dovařením. Na co je však nutné dávat při jejím vaření pozor a jakých chyb se vyvarovat? Nechte si poradit profesionály a příště bude polévka ještě delikátnější a mlsné jazýčky budou žadonit o přídavek!

Recepty mnoha chutí

Jak připravit rajčatovou polévku? V gastronomických časopisech, v receptářích i na internetu se objevuje řada různých receptů, jak připravit rajčatovou polévku. Některé patří mezi superrychlé, ale nepřipravují se z čerstvých rajčat. Povětšinou se při jejich vaření používá předem uvařený vývar a rajčatová pasta, pro zahuštění lžíce mouky a na dochucení sůl a zakysaná smetana.

Zdroj obrázku: Freepik

Z čerstvých rajčat je nejlepší

Praví znalci používají namísto konzervovaných rajčat, rajčatové pasty nebo šťávy čerstvé plody. Důležité je rajčata nepřevařit, aby chuť zůstala intenzivní. Jednou z možností je osmahnout rajčata na oleji nebo na másle. Další pak spařit rajčata horkou vodou, po ochlazení oloupat a použít do polévky. Další častou chybou je opomenutí cukru, který dotváří ideální chuť rajčatové polévky. Hodí se použití třtinového, který je možné lehce zkaramelizovat před přidáním.

Koření i kysaná smetana

Neméně důležité je přidat vhodné koření, nejčastěji kuchaři volí bobkové listy, bazalku a petržel, protože mají výraznou chuť, která se dobře snoubí s tomatovou chutí. A jakou přidat do polévky zakysanou smetanu? Rozhodně se nesmí šetřit na tučnosti, protože odlehčené smetany by se mohly lidově řečeno zdrcnout. Klidně lze sáhnout po zakysané smetaně s podílem tuku přes 30 procent. Poslední častou chybou je přidávání syrových těstovin nebo rýže. Mnohem vhodnější je uvařit tyto přísady zvlášť a přidat až před podáváním, aby si polévka uchovala dokonale jemnou chuť.

Zdroj: https://www.thekitchn.com/5-things-we-do-for-better-tomato-soup-236387
.

Doporučené články