Nenechte se napálit. Poznejte kvalitní mleté maso už v obchodě, stačí jediný pohled

Ve středověku se považovalo mleté maso za luxusní pochoutku a připravovaly se z něj vytříbené delikatesy jen pro nejvyšší vrstvu, protože se zpracovávalo pouze maso ze svíčkové nebo z kýty. Bohužel moderní doba přinesla naprostý opak a z mletého se stalo něco, do čeho se rozemele naprosto vše, co nemá upotřebení jinde. Naštěstí se standardy u masných produktů neustále zvyšují a mleté maso zase získává na popularitě v souvislosti s burgery nebo s domácí sekanou. Jak mleté kupovat a na co si dát pozor?

Hlavně číst etikety

Koupit mleté není tak snadné, jak by se mohlo zdát. Vzít balíček, zaplatit a připravit jídlo, po kterém se rodina utluče? Tak takhle to rozhodně nefunguje a při výběru mletého je nutné obrovské ostražitosti a bez čtení etiket se nevyplatí cokoli kupovat. Výrobci a prodejci totiž zkouší na spotřebitele různé triky, přičemž jde vždy o cenu a kvalita jde stranou. Na co se musí dát pozor?

Doporučený článek:  Vybrat dobrou bílou klobásu nemusí být sázka do loterie. Kvalitu prozradí několik znaků
Zdroj obrázku: Freepik

Nezáleží na názvu, ale na složení

Při nákupu mletého se rozhodně nevyplácí kupovat podle názvu nebo ceny. Výrobci totiž používají pro mleté různá pojmenování, vyplatí se jedině sledovat přesné složení. V Česku platí povinnost uvádět jednotlivé složky výrobku, proto je možné například volit z kvalitního mletého hovězího masa ze svíčkové na tatarák, které neobsahuje více než 6 procent tuku, nebo míchané mleté maso, které je směsí vepřového a hovězího masa v poměru 1 : 1 a s obsahem tuku nepřevyšujícím 30 procent.

Doporučený článek:  Méně tradiční druhy masa ozvláštní jídelníček. Vyzkoušejte bizoní a jelení

Mleté přímo od řezníka

U osvědčeného řezníka si lze vybrat maso a nechat si jej umlít, v tom případě je naprostá jistota v kvalitě a je zřejmé, že v mletém nejsou žádné příměsi, voda nebo sůl. V obchodě taková možnost není, proto je třeba věnovat pozornost hlavně polotovarům, které obsahují vodu, sůl, sýry, zeleninu, dokonce ovoce a koření nebo další aditiva, jako jsou éčka. Kvalitní mleté maso je tvořené pouze syrovým rozmělněným masem bez dalších přísad. Musí mít zdravou barvu na pohled a být umístěné v chladicím boxu s teplotami okolo 2 stupňů Celsia. Šednutí, zelenání nebo přílišná bělost značí nekvalitní výrobek, který je vhodnější ponechat v chladicím pultu.

Zdroj: https://steakschool.com/learn/buying-mince/
.

Doporučené články