Ve středověku se považovalo mleté maso za luxusní pochoutku a připravovaly se z něj vytříbené delikatesy jen pro nejvyšší vrstvu, protože se zpracovávalo pouze maso ze svíčkové nebo z kýty. Bohužel moderní doba přinesla naprostý opak a z mletého se stalo něco, do čeho se rozemele naprosto vše, co nemá upotřebení jinde. Naštěstí se standardy u masných produktů neustále zvyšují a mleté maso zase získává na popularitě v souvislosti s burgery nebo s domácí sekanou. Jak mleté kupovat a na co si dát pozor?
Hlavně číst etikety
Koupit mleté není tak snadné, jak by se mohlo zdát. Vzít balíček, zaplatit a připravit jídlo, po kterém se rodina utluče? Tak takhle to rozhodně nefunguje a při výběru mletého je nutné obrovské ostražitosti a bez čtení etiket se nevyplatí cokoli kupovat. Výrobci a prodejci totiž zkouší na spotřebitele různé triky, přičemž jde vždy o cenu a kvalita jde stranou. Na co se musí dát pozor?
![](https://receptovnik.cz/wp-content/uploads/8122/nenechte-se-napalit-poznejte-kvalitni-mlete-maso-uz-v-obchode-staci-jediny-pohled.jpg)
Nezáleží na názvu, ale na složení
Při nákupu mletého se rozhodně nevyplácí kupovat podle názvu nebo ceny. Výrobci totiž používají pro mleté různá pojmenování, vyplatí se jedině sledovat přesné složení. V Česku platí povinnost uvádět jednotlivé složky výrobku, proto je možné například volit z kvalitního mletého hovězího masa ze svíčkové na tatarák, které neobsahuje více než 6 procent tuku, nebo míchané mleté maso, které je směsí vepřového a hovězího masa v poměru 1 : 1 a s obsahem tuku nepřevyšujícím 30 procent.
Mleté přímo od řezníka
U osvědčeného řezníka si lze vybrat maso a nechat si jej umlít, v tom případě je naprostá jistota v kvalitě a je zřejmé, že v mletém nejsou žádné příměsi, voda nebo sůl. V obchodě taková možnost není, proto je třeba věnovat pozornost hlavně polotovarům, které obsahují vodu, sůl, sýry, zeleninu, dokonce ovoce a koření nebo další aditiva, jako jsou éčka. Kvalitní mleté maso je tvořené pouze syrovým rozmělněným masem bez dalších přísad. Musí mít zdravou barvu na pohled a být umístěné v chladicím boxu s teplotami okolo 2 stupňů Celsia. Šednutí, zelenání nebo přílišná bělost značí nekvalitní výrobek, který je vhodnější ponechat v chladicím pultu.
Zdroj: https://steakschool.com/learn/buying-mince/