Dobře vybraná snídaně dodá energii a živiny do celého dne

Snídani by neměl vynechávat nikdo. Pokud ráno necítíte hlad, měli byste se zamyslet nad svým celodenním menu. Je důležité večer se nepřejídat, a tím pádem se ráno vzbudíte s prázdným žaludkem. Obsah snídaňového talíře nám dává energii do nového dne, proto je důležité i jeho složení.

Francouzská snídaně není dobrou volbou

Sladké pochoutky rychle zlepšují náladu. Problém je v tom, že jejich účinnost má krátké nohy stejně jako lež. Jednoduché cukry nejsou výživa. Tělo a zejména mozek potřebují komplexní sacharidy. Jednoduché cukry nám rychle dodají energii, ale ta následně i rychle klesne. Proto sáhnete-li po francouzské verzi snídaně v podobě croissantu, sladké buchty nebo vaflí, navíc se sladkým džemem, můžete už po pár hodinách cítit hlad a pokles sil.

Doporučený článek:  Grilujeme bez výčitek: Jaké zvolit maso, pokud chceme udržet svou váhu a pochutnat si

Podobným případem je i známá anglická snídaně. Vajíčka na slanině nejsou nejlepší kombinace, a zejména ne k snídani. Trávení jídla s vysokým obsahem bílkovin spotřebovává hodně energie, takže po takové snídani místo vitality často cítíme ospalost a tíhu. Navíc je slanina mastné červené maso, které zvyšuje riziko kolorektálního karcinomu.

Zdroj obrázku: Freepik

Pohár džusu k snídani není jídlo

Čerstvě vymačkané šťávy jsou pokladnou biologicky aktivních složek, ale nelze s nimi zacházet jako s jídlem. V jídle musí být tři základní prvky, a to komplexní sacharidy, bílkoviny a tuky. Pohár džusu se může vypít dvě hodiny po snídani nebo odpoledním čaji, ale ne jako náhrada za snídani. Ovocné šťávy jsou zdrojem fruktózy a to je jednoduchý cukr. Ten nám nemůže dát energii potřebnou k zahájení dne.

Doporučený článek:  Teplotní teror: Proč je nesprávná teplota vaření prvním krokem k neúspěchu

Sáhněte po přírodních, neslazených ovesných vločkách nebo kousku celozrnného chleba a jezte jej s míchanými vejci nebo kvalitní pomazánkou, jako je například hummus. Ten si můžete navíc snadno připravit i doma. Ke slané variantě snídaně je nejlepší přidat i zeleninu v malém množství. Můžete si přidat na talíř rajče nebo ředkvičku. Pokud máte citlivý trávicí trakt, se zeleninou to nepřehánějte.

Zdroj: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/breakfast, https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/food-guidelines-and-food-labels/red-meat-and-the-risk-of-bowel-cancer/, https://www.healthline.com/health/food-nutrition/simple-carbohydrates-complex-carbohydrates, https://www.canr.msu.edu/news/why-is-protein-carbohydrate-and-fat-important-for-athletic-performance, https://www.healthline.com/nutrition/12-best-foods-to-eat-in-morning
.

Doporučené články