Do mrazáku nepatří mléčné výrobky, ovocné šťávy ani brambory

V prvé řadě je třeba si uvědomit, že domácí a průmyslové mražení jsou dvě úplně odlišné kategorie. Tento článek pojednává o mražení domácím, protože jen málokdo má doma k dispozici takové vybavení, aby byl schopen připravovat například stále populárnější mrazem sušené ovoce. Každopádně i domácí mražení je skvělý pomocník pro každého, kdo se rád realizuje v kuchyni. Ať už jde o zamrazování již hotových jídel pro pozdější spotřebu, uchovávání polotovarů, nebo rychlou konzervaci přebytečných surovin. Ne pro všechny typy potravin je však tento postup vhodný.

Doporučený článek:  Tradiční bigos lehce zkazí nahořklá chuť. Jídlo zachrání med, švestky nebo rozinky

Mléčné výrobky

Pokud kupujete laciné náhražky jogurtů a dalších mléčných produktů, které nemají se skutečnými jogurtovými kulturami mnoho společného, asi jimi můžete bez obav zaplnit mrazničku. Ale poctivé mléčné produkty, jako jsou už zmíněné jogurty, sýry, smetana nebo i mléko jako takové, není radno zamrazovat. Po rozmrazení nenabydou svoji původní konzistenci a mléčné kultury nebo i bílkoviny se znehodnotí. V krajní nouzi je tak lepší mléčné výrobky zpracovat, třeba při vaření či pečení, než je zamrazit.

Doporučený článek:  Nejlepší druhy okurek pro nakládání: uchovají si pevný tvar a nezhořknou
Zdroj obrázku: Freepik

Ovocné šťávy a ovoce

Také ovocným šťávám mražení příliš neprospěje. Pokud je rozmrazíte, pravděpodobně dostanete jakousi vodovou břečku, celý proces odnese hlavně vláknina a ovocné cukry. Průmyslově vyráběné džusy naštěstí vydrží relativně dlouho. Máte-li velkou úrodu ovoce, je lepší z nadbytečných plodů udělat třeba marmeládu nebo je naložit. Uděláte lépe než je zamrazit.

Potraviny s vysokým podílem vody

Podobně jako ovoce jsou na tom i další potraviny s vyšším podílem vody, třeba brambory. Voda zmražením nabyde na objemu a potraviny potrhá. Výsledek je pak v lepším případě nepříliš estetický, v tom horším má rozmražení dopad i na chuťové vlastnosti takových potravin, protože voda rozmrzne a často s sebou vyplaví i další látky.

Zdroj: https://nchfp.uga.edu/how/freeze/dont_freeze_foods.html
.

Doporučené články