Sleď patří mezi nejoblíbenější druhy ryb. Konzumují se po celý rok a existuje mnoho druhů receptů pro jejich přípravu. Připravte si chutné sledě pomocí suroviny, která obvykle skončí ve dřezu. Dodá jídlu neobvyklou chuť, která vás určitě překvapí.
Zdravé sledě
Důležité je, že sleď je extrémně zdravá ryba. Chrání nás před aterosklerózou, nemocemi nervového systému, zlepšuje koncentraci, srdeční práci a mozek. Sledě jsou tučné ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny, jsou dobrým zdrojem bílkovin a také mají ve svém složení vitamíny D3, A, E, PP a minerály jako železo, draslík, zinek, jód, měď a fosfor.
Jsou však kalorické. Ve 100 g syrového sledě najdeme 160 kcal, zatímco ve 100 g této ryby v oleji až 300 kcal. Základem pro přípravu sledě je jejich namočení. Tento proces zlepšuje chuť ryb a jejich konzistenci. Namočený sleď ztrácí nepříjemný, intenzivní zápach a není příliš slaný. Stává se zato křehčí a lépe se zpracovává. Tradičně se namáčí do mléka nebo vody.
Správné namáčení
K namáčení sledě je skvělá voda z nakládaných okurek, tekutina, která se často vylévá přímo do dřezu. U ryb potěší svou neobvyklou chutí a navíc za ni nezaplatíme téměř nic. Okurková šťáva ovlivní chuť a vůni sledě. Hodně se také změní, i pokud jde o konzistentnost. Chuť se může dále vylepšit hořčicí a olejem.
Na přípravu chutných sleďů potřebujete čtyři filé ze sledě, půl sklenice oleje, půl sklenice šťávy z nakládaných okurek, 1 malou cibuli, 1 lžičku oblíbené hořčice, pepř podle chuti. Sledě namočte na celý den. Následující den ryby nakrájejte na silnější proužky a cibuli nasekejte na kostičky. Smíchejte šťávu z okurek s olejem, hořčicí a pepřem. Promíchejte sledě a cibuli s připravenou směsí. Dejte do chladničky asi na 2 hodiny. Následně sledě jen připravte podle oblíbeného způsobu.
Zdroj: https://betterfood.co.uk/recipes/cook-herring/