Do lednice nepatří všechny potraviny. Mohou ztratit chuť nebo trvanlivost

Chladnička slouží pro ukládání potravin a prodloužení jejich trvanlivosti. Mnohé vede tato idea k tomu, že do ní uskladní celý nákup bez ohledu na to, zda jsou tyto potraviny vhodné umisťovat do chladu. Určité výrobky mohou změnit vlivem nízkých teplot konzistenci, typicky med nebo čokoládová pomazánka. Jaké další potraviny rozhodně nepatří do chladničky a mohou se uložit do spíže, do potravinové skříňky nebo ponechat na lince?

Cibule

Veškerou koupenou zeleninu uložit do spodního šuplíku v chladničce, aby déle vydržela? U cibule zcela zbytečné, dokonce může tento krok změnit její chuť a konzistenci. Cibule se může krátkodobě skladovat při pokojových teplotách, případně se může uložit do komory.

Doporučený článek:  Dýně vládne podzimní kuchyni. V účincích na zdraví je bezkonkurenční, dokáže ale i přitížit

Rajčata

Rajčata v chladničce často končí, ale ideální je pro ně pokojová teplota, aby mohla dozrát.

Česnek

Česnek nesnese vyšší vlhkost vzduchu, může také začít klíčit, proto se doporučuje jej ukládat do temné a suché spíže.

Jablka

Ovoce se také nezkazí při pokojových teplotách, naopak může dozrát, což platí pro jablka, která mohou zdobit až týden jídelní stůl a mohou být neustále po ruce pro chutnou a zdravou svačinku.

Brambory

Brambory mají rády chlad, ale ne vlhkost, nepatří do chladničky, ale do papírové krabice a do sklepa nebo prostoru s dostatečným odvětráváním. Před uskladněním se nesmí omývat.

Doporučený článek:  Vejce vařená správnou dobu nevytvoří okolo žloutku modrý okraj
Zdroj obrázku: Freepik

Med

Med, jak již bylo zmíněno, do chladničky nepatří. Mění konzistenci a krystalizuje, nechutná tak jemně. Sklenice medu, stejně jako oříškové či čokoládové pomazánky, patří do potravinové skříně.

Nezralé avokádo

Tvrdé avokádo se musí nechat dozrát, proto nepatří do chladničky, vhodnější je umístění do papírového sáčku při pokojových teplotách, aby změklo.

Chléb a pečivo

Pečivo včetně chleba se nemusí ukládat do chladničky pro prodloužení trvanlivosti, naopak začne plesnivět a tvrdnout, může chutnat mdle.

Doporučený článek:  I mistr tesař se někdy utne. Jídla, která se kuchařům nepovedla

Javorový sirup

Přísady na palačinky a zdobení dezertů, jako jsou javorový sirup, burákové máslo nebo polevy, se nemusí skladovat v chladničce, ale mohou být uložené v běžné skříňce.

Vodní meloun

Podle vědců není potřeba ani uchovávání vodního melounu nebo lilků v chladničce, naopak při pokojových teplotách si ponechávají své cenné látky a živiny.

Zdroj: https://www.geappliances.com/ge/lifestyles/foods-you-should-not-refrigerate.htm
.

Doporučené články