Cibule je přírodní antibiotikum, každý druh působí příznivě na zdraví

Cibule si získala přezdívku přírodní antibiotikum. Koneckonců ve spojení s česnekem je jedním z nejúčinnějších domácích léků, které v infekční sezóně máme. Když mluvíme o cibuli, obvykle myslíme na nejoblíbenější, žlutou cibuli. Je univerzální, protože je k dispozici po celý rok.

Zdravotní vlastnosti

I když se jednotlivé druhy cibule mohou mírně lišit v obsahu specifických živin, jejich zdraví a léčivé vlastnosti jsou velmi podobné. Aby se optimálně využily příznivé účinky cibule, stojí za to zavést různorodost. Čím je nabídka širší, tím více zdravotních výhod přinese. Cibule má baktericidní účinek, proto se nazývá přírodním antibiotikem, které v kombinaci s extrémně vysokým obsahem vitamínu C vytváří ideální prostředek proti infekcím horních cest dýchacích a působí jako zesilovač imunity.

Doporučený článek:  Čaj obohatí i méně tradiční přísady

Cibule vykazuje fungicidní aktivitu a má příznivý vliv na střevní mikrobiom, díky čemuž posiluje imunitní systém. Díky obsahu rostlinných hormonů chrání cibule před rozvojem cukrovky – to je důležité zejména pro lidi, kteří jsou geneticky zatíženi inzulínovou rezistencí a cukrovkou typu 2. Tato zelenina se doporučuje také v diabetické stravě.

Zdroj obrázku: Freepik

Druhy cibule

Žlutá cibule vládne v kuchyni. Funguje skvěle ve studených jídlech i vařených pokrmech. Využijeme ji na vývar, dušená jídla a masová jídla. Je levná a dostupná po celý rok. Červená cibule je krásně barevná, červenofialové vrstvy potěší nejen oči, ale také chuťové pohárky. Červenou cibuli lze jíst dobře syrovou. Zdobí a zvýší výživovou hodnotu salátů, jakož i jídel z ryb a mořských plodů.

Doporučený článek:  Švestky jsou poklad podzimu. Organismus připraví na chladné měsíce, výjimečně působí na zdraví i krásu

Šalotka je podlouhlá cibule, která se charakteristickou růžovofialovou barvou nejvíce liší od vzhledu typické cibule. Je ideálním doplňkem k masovým pokrmům a omáčkám na bázi červeného vína. Cibule, která se používá v příliš velkých množstvích, se dá těžko strávit. Zmírnění a opatrnost, a někdy dokonce upuštění od konzumace cibule je třeba při onemocněních ledvin a jater, jakož i při gastrointestinálním zánětu.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-onions
.

Doporučené články