Kapr třikrát jinak: nejen smažený může být na jídelníčku po celý rok

Kapr je bezpochyby jednou ze stálic Vánoc. Než se však dostane na talíř, je třeba se o něj dobře a správně postarat. Dokonale připravený kapr potěší chuťové buňky i těch největších gurmánů. Kapr je hlavním pokrmem štědrovečerní večeře. Mnoho lidí si bez něj nedokáže představit Vánoce. V dnešní době se sní ročně kolem 20 tun kapra, ale na talíři se většinou objeví až na Štědrý den. Kapr je bohatý na lehce stravitelné bílkoviny a minerální látky, jako je vápník, fosfor, draslík, železo a sodík.

Doporučený článek:  Šťovíková polévka potěší jemně nakyslou chutí i jedinečnými účinky na zdraví

Recept na smaženého kapra

Před smažením kapra důkladně naložte do citronového pepře, soli a citronové šťávy. Potom ho zabalte do alobalu a nechte zhruba dvě hodiny odležet. Po uplynutí této doby ho obalte ve vejci, strouhance smíchané s pšeničnou moukou a smažte na přepuštěném másle nebo oleji asi 5 až 7 minut. Nezapomeňte tuk předem rozpálit. Pokud nebude tuk dobře rozpálený, strouhanka z ryby rychle spadne. Po usmažení nechte přebytečný tuk důkladně odkapat na papírovou utěrku.

Recept na pečeného kapra

Vyzkoušejte také pečenou verzi kapra. Příprava je téměř stejná jako u smažené verze. Ryba se však smaží pouze 3 minuty, poté se položí do zapékací mísy, která se následně vloží do trouby vyhřáté na 160 °C. Pečte přibližně 20 až 30 minut.

Doporučený článek:  Tresku si zamilují děti i dospělí. Lahodné maso nabité zdravím patří do jídelníčku každý den
Zdroj obrázku: Freepik

Netradiční sladký kapr

Za zkoušku stojí recept na sladkého kapra. Na jeho přípravu budete potřebovat:

  • kapra,
  • sůl a pepř,
  • šťávu z jednoho citronu,
  • olej na smažení,
  • 20 gramů mandlových lupínků,
  • 2 lžíce másla,
  • 6 lžic tekutého medu,
  • špetku zázvorového prášku,
  • špetku skořice.

Rybu důkladně očistěte od šupin, opláchněte a poté ji zvenku i zevnitř potřete solí, pepřem a citronovou šťávou. Rybu nechte zhruba dvě hodiny odležet v lednici. Po uplynutí této doby nakrájejte kapra na podkovy a osmažte je na oleji. Poté vložte kapra do zapékací mísy. Na suché pánvi opečte mandlové lupínky a na druhé pánvi rozpusťte máslo, do kterého přidejte med, zázvor, skořici a mandlové lupínky. Asi minutu směs míchejte a pak touto směsí přelijte kapra. Pečte v předehřáté troubě při 180 stupních asi 15 minut.

Zdroj: https://www.thespruceeats.com/guide-to-preparing-fresh-carp-dinner-1446834
.

Doporučené články