Špenát a děti. Tedy vlastně i dospělí, kteří právě vinou školních jídelen a kolektivních stravovacích služeb často tuto zdravou zeleninu nejedí. Špenát bývá zatracován, protože jeho úprava je mnohdy přinejmenším zvláštní, někdy dokonce odpudivá. Zelenina samotná za to ale nemůže. Jedná se o skvělou přílohu plnou zdraví, která by se neměla odmítat. Lístky špenátu se navíc mohou jíst i syrové, přidávat k pomazánkám a do zeleninových salátů. Proč vzít tuto zeleninu na milost?
Jako doma už od 14. století
První zmínky o špenátu pocházejí z 10. století, ale v Evropě zdomácněl až po křižáckých výpravách a na zahrádkách se objevuje od 14. století, odkdy se zaznamenávají první recepty v kuchařských knihách. Jedná se o jednoletou rostlinu z čeledi laskavcovitých, obdobně jako amarant nebo řepa. Různé druhy se mohou od sebe lišit, v tuzemsku se nejčastěji na záhonech pěstuje špenát setý, který má sytě zelené hladké listy ve tvaru šípu. Sklízí se asi 45 dní od výsevu ještě předtím, než začne kvést. Pěstování je nadmíru snadné, největšími škůdci této zeleniny jsou slimáci.
Bohatý na draslík, zinek i hořčík
Většina lidí se domnívá po vzoru Pepka námořníka, že špenát obsahuje velké množství železa. Není tomu tak, naopak je bohatý na draslík, hořčík nebo zinek. Tyto minerály jsou klíčové pro nervový systém, pomáhají zlepšit kognitivní funkce mozku včetně paměti nebo koncentrace. Neméně jsou důležité pro metabolismus a hladkou látkovou přeměnu. Zinek je k tomu prvkem pro krásu, hraje roli při regeneraci a posílení pokožky, vlasů a nehtů. Tím však výčet zdraví prospěšných látek ani zdaleka nekončí.
Dávka vitamínů a flavonoidů
Nejvhodnější je konzumovat špenát čerstvý, protože obsahuje vitamíny C a skupiny B, k tomu ještě flavonoidy. Pravidelná dávka špenátu posiluje obranyschopnost organismu a snižuje riziko zánětů, nadto tyto antioxidanty pomáhají likvidovat toxické látky v těle a čistí střeva. Špenát se doporučuje při dietách a díky vláknině zlepšuje peristaltiku střev. Obsažený betakaroten zlepšuje stav pokožky, a dokonce posiluje zrak.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/foods/spinach#nutrients