Červená řepa osmažená s jablkem vykouzlí rychlou a chutnou večeři

Pulty supermarketů překypují nejrůznějšími druhy zeleniny. I té exotické. Kvůli nim pak lidé zapomínají na domácí druhy, které stojí trochu stranou jejich zájmu. Je to velká škoda, protože třeba z červené řepy lze uvařit velmi chutná jídla – klidně i na oběd či večeři. Nevíte, jak na to? Poradíme vám.

Proč je červená řepa zdravá

Červenou řepu určitě znáte jako přílohu do čerstvých salátů nebo zavařenou ve sladkokyselém nálevu. Jedná se o zeleninu, kterou znali naši předkové již před třemi tisíci lety. Díky obsahu betainu je vynikající potravinou pro zdraví cév a žil, protože brání jejich kornatění.

Doporučený článek:  Červená řepa má rozhodně co nabídnout. Pečená v troubě zachutná i největším odpůrcům této zeleniny

Pomáhá vylučovat sůl z těla, povzbuzuje žaludeční činnost a tvorbu žluči. Odstraňuje zácpu, posiluje imunitu a potlačuje záněty. To jsou všechno důvody pro to, abyste si červenou řepu dopřáli co nejčastěji. Dopřát si ji mohou i ti, co se snaží zhubnout, protože se jedná o nízkokalorickou potravinu.

Zdroj obrázku: Freepik

Výborná smažená řepa

Jestliže nevíte, co stále chystat za teplé večeře, máme pro vás recept na smaženou červenou řepu. K její přípravě budete potřebovat:

  • 1 kg červené řepy,
  • 1 jablko,
  • 1 cibuli,
  • 3 lžíce smetany,
  • 1 lžíci polohrubé mouky,
  • 2 lžíce másla,
  • sůl a pepř k ochucení.
Doporučený článek:  Rajčatové pyré je hlavní hvězdou nejen italské kuchyně. To nejlepší si připravíte sami doma

Postup přípravy smažené řepy

Červenou řepu nejprve dáte vařit. Loupat ji předtím nemusíte, uvařte ji i se slupkou. Jakmile bude měkká, nechte ji vychladnout a nastrouhejte na jemném struhadle. Pak si nadrobno nakrájejte cibuli a na hlubší pánvi ji zesklovaťte na másle, až zavoní. Přidáte mouku a promícháte.

Směs doplníte nastrouhanou řepou a nahrubo nastrouhaným jablkem. Budete vše chvíli smažit do změknutí jablka. Pak dochutíte smetanou (sladkou nebo zakysanou podle chuti), solí a pepřem. Necháte prohřát, aby se jednotlivé chutě spojily, a můžete začít podávat. Nejlépe takto upravená červená řepa chutná s celozrnným pečivem.

Zdroj: https://www.riverford.co.uk/recipes/hot-beetroot-with-apple
.

Doporučené články