Jablka se neztratí ve sladkých dezertech, vyniknou také k masu

Sezóna jablek je v plném proudu, a pokud se vám urodilo, existují recepty, které budou mít zaručeně úspěch. U nás jsou jablka snad nejtypičtějším ovocem přelomového období. Na podzim, kdy jablka dozrávají, jsou jablkový závin nebo žemlovka povinnost.

Zdravá jablka

Nejenže jsou jablka chutná a snadno k sehnání, pokud nemáte svá vlastní, navíc jsou prospěšná pro zdraví. Obsahují velké množství vlákniny, vitaminů a minerálů. Jejich pravidelná konzumace posílí imunitní systém a krevní oběh. K tomu všemu dokážou jablka stabilizovat hladinu cukru v krvi.

Doporučený článek:  Šetřit vodou může každý. I malé změny každý den přispějí k úspoře a ušetří tisíce korun

Využití jablek

Klasický jablečný závin, žemlovka nebo jablečný mošt zná snad každý. Jako hlavní chod může posloužit poněkud netradiční vepřové ragú s karamelizovaným jablkem. Ke snídani se skvěle hodí jablečné lívance nebo třeba jablečný koláč do hrnku. Zdravější variantou pak může být ořechovo-jablečný fit koláč.

Zdroj obrázku: Freepik

Jablka jsou všestrannou ingrediencí a mohou být použita na různé způsoby. Od koláčů a sušenek po nejrůznější saláty a polévky. Hodí se také jako příloha k některým pokrmům a skvěle se kombinují s kořením, jako je skořice nebo kardamon. Typické použití je pak spolu s ořechy.

Doporučený článek:  Přísné diety a drahé doplňky nemusí vůbec fungovat. Zhubnout pomůže zázračné ovoce

Pečená jablka si jistě zamiluje celá rodina. Navíc jde o jednoduchý dezert. Typická je kombinace se skořicí, rozinkami a máslem. Dochutit si dezert můžete podle sebe a použít tak například ořechy, vanilku a další suroviny, které vám přijdou k chuti. Jablka umyjte, odstraňte jádřinec, ale dbejte na to, aby jablka zůstala vcelku. Do otvoru po jádřinci dejte rozinky, lžičku hnědého cukru, špetku skořice a navrch kousek másla. Pečte zhruba 20 minut na 200 stupňů.

Jablka v karamelu jsou známá z amerických filmů a jsou typická pro Halloween. Nejjednodušším způsobem je rozpuštění balíčku karamelek. Jablka nakrájejte na měsíčky, ty napíchejte na špejle a namočte do rozpuštěných karamelek. Můžete je nechat jen takto čistá zatvrdnout na pečicím papíře, anebo je předtím namočte do zdobení, jaké si vyberete. Děti vám za tuto pochoutku budou jistě vděčné.

Zdroj: https://www.kitchenaid.com/pinch-of-help/countertop-appliances/apple-recipes-ideas.html
.

Doporučené články