Kompot ze sušeného ovoce v zimě zahřeje a zasytí. Připravit ho lze z několika oblíbených druhů

Sušené ovoce se v minulosti objevovalo na svátečních stolech zejména o vánočních svátcích, protože čerstvé bylo nedostupné. V dnešní době se sušené ovoce vrací do povědomí strávníků, protože může tvořit hodnotnou svačinku plnou zdraví prospěšných látek. Sušené ovoce je nadmíru zdravé, poskytuje potřebnou vlákninu a pomáhá s trávením, nadto zrychluje metabolismus. Sušené ovoce se může nabízet v misce, je možné také připravit speciální kompot. Proč se hodí jej konzumovat pravidelně a jak se připravuje?

Kompot ze sušeného ovoce

Zavařování je aktivita, bez které si tuzemské hospodyňky jen těžko umí představit léto, kdy je dostatek ovoce. Kromě sklenic napěchovaných vařenými kompoty se vyplatí také ovoce nakrájet na plátky nebo menší kousky a usušit do zásoby. Na podzim a v zimě si pak lze připravit snadno kompot ze sušeného ovoce. Skvěle zahřeje, což se hodí po procházce zimní krajinou, nadto je nejvhodnější alternativou ke svařenému vínu. Na přípravu je možné použít sušené plody, jako jsou jablka, hrušky, švestky, ale nápoj ozvláštní též fíky, pomeranče, brusinky nebo zázvor.

Doporučený článek:  Pravé italské těstoviny si snadno připravíte ve své kuchyni
Zdroj obrázku: Freepik

Zdroj zdravých látek

Proč si připravovat kompot ze sušeného ovoce? Především zahřeje a zasytí, protože po vypití je možné sníst ovoce plné vlákniny. Sušené ovoce je zdrojem vitamínů C, A, E, K a skupiny B, mimo to obsahuje minerály, jako jsou hořčík, draslík a železo. Tyto látky působí na posílení imunity, pomáhají detoxikovat a zlepšují trávení, jsou lékem při zácpě, nadto snižují hladinu cholesterolu, jsou prevencí proti ateroskleróze, posilují srdce a harmonizují krevní tlak. Pravidelné popíjení výluhu a konzumace ovoce pomáhá posilovat kognitivní funkce, zejména koncentraci a paměť.

Doporučený článek:  Květákový pudink je netradiční přílohou i hlavním chodem

Recept na kompot ze sušeného ovoce

Tento kompot je vhodný též pro lidi na dietě, protože zasytí na delší dobu, není proto vhodné jej doslazovat cukrem, pro doslazení je možné použít kapku medu. Připravte si:

  • 0,5 kg sušeného ovoce (jablka, hrušky, švestky, brusinky, fíky, meruňky nebo jiné druhy dle chuti a momentálních zásob),
  • 2 litry studené vody,
  • malou tyčinku skořice,
  • několik hřebíčků,
  • badyán.

Sušené ovoce se musí před použitím prohlédnout, zda nevykazuje známky plísně, poté se opláchne studenou vodou, vloží do hrnce, zalije vodou a nechá hodinu odležet. Ovoce je možné nechat máčet přes noc. Poté se přidá koření a směs se vaří po dobu 30 minut. Ještě teplý kompot se může podávat, ale chutná skvěle i studený.

Zdroj: https://www.thespruceeats.com/dried-fruit-compote-2122158
.

Doporučené články