Brambory s olivami vykouzlí chutnou večeři během pár chvil. Dochutit je lze pokaždé jinak

Hledáte inspiraci na večeři? Brambory nemusí být jen příloha k masu, můžete z nich snadno a rychle vytvořit plnohodnotné jídlo. Tento recept se skvěle hodí jak na oběd, tak na večeři. Potřebovat budete jen pár brambor, zeleninu, sýr, houby, olivy, koření a dobře vyhřátou troubu, příprava je hotová do pár minut.

Co budete potřebovat?

Tento pokrm je nejen rychlý, ale i zdravý, jelikož je plný zeleniny. Díky houbám se obejdete i bez masa, tudíž je vhodný i pro vegetariány. Na zapečené brambory s olivami si připravte jeden kilogram brambor, tři cibule, dvě červené papriky, 500 gramů hub (ideálně žampionů), tři rajčata, 200 gramů zelených oliv a na dochucení oregano, sůl, pepř a kousek tvrdého sýra podle chuti. Může to být klasický eidam, ale i parmazán nebo gouda.

Doporučený článek:  Zdravé palačinky připravené z tvarohu jsou ideální svačinou

Brambory, cibuli, houby a rajčata oloupejte a nakrájejte na plátky. Papriky zbavte semínek a nakrájejte na nudličky. Zapékací misku nebo pekáč vymažte olivovým olejem. Na dno položte polovinu brambor, polovinu cibule, papriky a houby. Dochuťte solí a pepřem, poté přidejte rajčata. Okořeňte sušeným oreganem rozemnutým v dlaních.

Zdroj obrázku: Freepik

Pečte asi hodinu

Navrch rozložte zbytek cibule a brambor a opět dochuťte solí. Zasypte olivami a vložte do trouby rozehřáté na 200 °C zhruba na jednu hodinu, dokud brambory nebudou zcela upečené. Ke konci pečení zasypte pekáč nastrouhaným tvrdým sýrem. Po vytažení z trouby můžete pokrm nakrájet na menší kousky a servírovat.

Doporučený článek:  Plněné pirohy masovou nádivkou zachutnají celé rodině. Dochutit je lze přesně podle představ

Zapečené brambory s olivami jsou skvělé jako samostatný pokrm, samozřejmě je ale můžete využít i jako netradiční přílohu, třeba k masovým přírodním plátkům. Některé z ingrediencí můžete samozřejmě nahradit nebo vynechat podle toho, co máte zrovna v lednici. Pozor, se solí to nepřehánějte, jelikož olivy jsou slané samy o sobě. Sýr volte rovněž podle chuti, ale měl by být tvrdý a dobře se rozpékat.

Zdroj: https://portugueserecipes.ca/recipe/242/26/Portuguese-Roasted-Potatoes-with-Olives-Recipe
.

Doporučené články