Domácí nakládané zelí se díky správnému receptu vždy podaří. Klíčem je poměr ingrediencí

Jednou z nejoblíbenějších zavařenin je domácí kysané zelí. Výroba domácího zelí není nijak složitá. Jen potřebujeme správné suroviny, znát jejich doporučený poměr a čas se postará o zbytek. Kysané zelí významně podporuje udržení normální střevní mikroflóry, protože je bohaté na minerály, vitamíny a antioxidanty. Konzumací kysaného zelí také předcházíte problémům se zácpou a celkově chrání imunitní systém. Kysané zelí obsahuje velké množství soli, proto by s jeho konzumací měli být opatrní lidé, kteří mají onemocnění ledvin.

Jak vybrat správné zelí

Na nakládání si můžeme vybrat, jaký druh zelí chceme. Nejčastěji je to zelí bílé, červené nebo čínské. Při koupi zelí se vyplatí volit pozdní nebo zimní exempláře. A hledat zelí s co největší hlavou. Pokud zvolíme zelí malé, může se stát, že místo lahodného nálevu získáme našedlou a hořkou vodu.

Kolik soli je potřeba

Na internetu najdeme spoustu receptů, jak nejlépe naložit kysané zelí. V některých domácnostech se do zelí přidává cibule, bobkový list, kopr a nové koření. Dokonce některé recepty doporučují přidat i nakrájené kousky jablek. Co ale nalezneme v každém receptu, to je sůl. Nejčastější otázka je, kolik soli potřebujeme na 1 kg zelí. Odpověď je jednoduchá. Je to 20 g soli na 1 kg zelí. Takto si jednoduše spočítáme, kolik soli budeme potřebovat na objem zelí, které chceme nakládat. Zelí se nejčastěji nakládá ve velkých keramických nádobách, kterým se říká zeláky.

Doporučený článek:  Banánový čaj příjemně ukolébá ke spánku a odplaví všechen nahromaděný stres
Zdroj obrázku: Freepik

Jednoduchý recept na kysané zelí

Domácí zelí je daleko zdravější a chutnější než to, které lze koupit v obchodech. Příprava je jednoduchá, stačí mít jen základní suroviny.

Ingredience:

  • 10 kg bílého zelí,
  • 1 kg mrkve,
  • 200 g soli.

Příprava:

  • Zelí očistíme od poškozených vrchních listů, vykrojíme tvrdé středy a poté nakrájíme na nudličky.
  • Mrkev oškrábeme a nastrouháme na středním struhadle. Připravenou zeleninu vložíme do nádoby a osolíme. Vše důkladně promícháme. Zelí necháme 15–20 minut odležet.
  • Zelí upěchujeme dřevěnou palicí, aby pustilo šťávu. Poté zeleninu přitlačíme talířkem ke dnu a necháme kvasit při pokojové teplotě dva dny. Následně nádobu přemístíme do chladu.
  • Proces kvašení trvá přibližně 7–14 dní, vše záleží na teplotě, kde je nádoba umístěna.

Správné skladování zelí

Kysané zelí v lednici vydrží několik měsíců. Jakmile máme zelí hotové, přendáme ho do sklenic, zalejeme nálevem a pevně uzavřeme. Pokud se kolem zelí bude tvořit růžová sraženina a bude smrdět, ihned ho zlikvidujte.

Zdroj: https://www.naturalgrocers.com/recipe/simple-cabbage-and-carrot-sauerkraut
.

Doporučené články