Lák z okurek udrží tělo v rovnováze. Zajímavě jde zakomponovat do salátu nebo marinády

Co s nálevem, který zbyde z kyselých okurek? Povětšinou končí ve dřezu nebo na kompostu, zbylé koření a zelenina v koši. Ale nemusí. Nálev totiž může posloužit k mnoha účelům. Je sice velmi kyselý, ale může se pít, přičemž pravidelná konzumace napomáhá detoxikaci organismu, vede k odlehčení od nadbytečných kilogramů a pomáhá též regulovat krevní tlak. Proč propříště nevylévat lák do záchodové mísy, ale raději jej uskladnit do chladničky pro další použití?

Vitamínová bomba pro tělo i pokožku

Nálev končí často v odpadu, protože mnozí spotřebitelé nemají o dalších možnostech jeho využití vůbec povědomí. Jedná se ale o vitamínovou bombu, obsahuje totiž vitamíny A, C a skupiny B, dokonce nechybí ani E, kterému se přezdívá vitamín mládí a je silným antioxidantem, působí zejména na zpevnění a vyhlazení pokožky. Z minerálů je nálev zdrojem hořčíku, draslíku, zinku a vápníku. Nechybí ani kyselina mléčná, která má vliv na stav kůže a pigmentace.

Doporučený článek:  Kapr není jediná možnost. Tyhle ryby jsou chutnější, zdravější a téměř bez kostí
Zdroj obrázku: Freepik

Sklenka láku pro zdraví

Proč pravidelně pít lák? Nálev z kyselých okurek je balzámem pro pokožku a snižuje dopady oxidačního stresu. Je prostředkem pro pravidelné vyprazdňování, proto jej mohou užívat lidé se zácpou, navíc tlumí pálení žáhy a pomáhá při kyselém refluxu. Lák se doporučuje pít po velké fyzické zátěži nebo po tréninku, obdobně při kocovině pro dorovnání vodní alkalické harmonie v těle. Bylo prokázáno, že nálev má protizánětlivé, analgetické a diuretické účinky, navíc pomáhá při štěpení lipidů a je spojencem při regulaci vysokého krevního tlaku.

Doporučený článek:  Sledě patří mezi nejzdravější ryby. Riziko přináší ty nakládané, objevit se může také alergie

Ingredience do polévek i do marinád

V rámci zero waste životního stylu se může nálev použít i při vaření. Mohou se jím dochucovat různé zeleninové polévky nebo saláty. Skvěle se hodí do marinády k masu, které bude mít díky obsaženému octu jemnější a křehčí chuť. Kyselý nálev z okurek se dobře snoubí se zeleninou, jako jsou cukety, ředkvičky, květák nebo červená řepa, ale také s citrony nebo s česnekem v dipu či dresinku.

Zdroj: https://www.healthline.com/health/food-nutrition/drinking-pickle-juice
.

Doporučené články