I jedlé houby mohou způsobit vážnou otravu. Kombinace s alkoholem je nečekané riziko

Stává se, že si chceme dát skleničku vína k večeři, ale zároveň v ní je mnoho hub. Ukázalo se, že kombinovat alkohol a houby není vhodné, protože navzájem mohou způsobit spoustu zdravotních komplikací. Pokrmy nebo omáčky, které jsou tvořené z hub, mohou sice zajistit výbornou večeři, zároveň ale způsobit zdravotní potíže se žaludkem nebo střevy.

Proč by se tyto dvě suroviny neměly kombinovat?

Nikdy byste neměli kombinovat právě houby a alkohol. Tato kombinace může vést k vážným komplikacím, které mohou skončit až nepříjemnými bolestmi žaludku. Alkohol totiž může snižovat bílkovinu obsaženou v houbách, a tím pádem se stane pro naše tělo nestravitelnou. Snadno se tak můžete houbami otrávit. Netýká se to pouze hub, které jsou pro člověka jedovaté, ale také se jedná o ty, které jsou jedlé a normálně si je dáváme.

I jedlé houby jsou totiž těžko stravitelné, pokud je budete kombinovat s potravinami nebo pitím, které se k nim nehodí. Člověk nedokáže strávit látku chitin, která je základem jedlých hub. Působí ale pozitivně na střevní obsah, a proto se hodí zejména v případě, že potřebujete strávit těžké houby. Bohužel vlivem alkoholu se ztrácí odolnost vůči trávicím šťávám.

Zdroj obrázku: Freepik

Chitin může v žaludku zůstat mnohem déle

Alkohol bohužel rozpustí bílkovinu v žaludku, která tam může zůstat ještě o něco déle, a právě z toho může bolet nejen žaludek, ale ani střeva nebudou fungovat správně. Alkohol byste neměli míchat ani s houbami, které jsou jedlé a normálně je konzumujete. Některé z nich obsahují také koparin, což je látka, která zastavuje odbourání ethylalkoholu v těle.

Tato látka je natolik nebezpečná, že může způsobit v nejhorších případech i smrt. Proto si raději dejte vydatnou večeři plnou hub, ale omezte pití alkoholu. Ten si dávejte pouze v případě, že ho budete kombinovat například s libovým masem.

Zdroj: https://www.canada.ca/en/health-canada/services/food-safety-fruits-vegetables/mushrooms.html
.

Doporučené články