Zapečené lasagne se zeleninou a bešamelovou omáčkou

Lasagne jsou tradiční italský pokrm z plochých obdélníkových těstovin, doplněných různými druhy omáček. Nezáleží na tom, co do lasagní přidáte, když to zasypete spoustou sýra, výsledek bude vždy perfektní. Příprava navíc není nijak obtížná, tak se nechte inspirovat a nenechte si tento báječný pokrm ujít.

Ingredience:

  • těstoviny lasagne – 300 g
  • cuketa – 1 ks
  • mrkev – 2 ks
  • cibule – 1 ks
  • česnek – 2 stroužky
  • olej – 2 až 3 lžíce
  • sýr cheddar – 300 g

Na bešamelovou omáčku:

  • máslo – 100 g
  • hladká mouka – 3 lžíce
  • mléko – 0,5 litru
  • sůl – dle chuti
  • mletý černý pepř – dle chuti
  • muškátový oříšek – dle chuti

Návod na přípravu:

Cuketu zbavte špiček a nakrájejte ji na kolečka. Očistěte mrkev a nastrouhejte ji na hrubém struhadle. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na drobné kostičky. Na kamnech rozehřejte pánev s trochou rostlinného oleje. Přihoďte na pánev cibulku a očištěné a prolisované dva stroužky česneku. Obojí smažte, dokud se česnek krásně nerozvoní a cibulka nezrůžoví. Pak do pánve přihoďte pokrájenou cuketu a strouhanou mrkev, přiklopte pokličkou a duste asi 15 minut.

Zatímco se zelenina restuje, připravte si bešamel. V kastrůlku na mírném ohni rozpusťte máslo, přidejte tři lžíce mouky a důkladně ji metlou prošlehejte, aby se nevytvořily hrudky. Po malých dávkách přidávejte mléko a pokaždé ho důkladně zašlehejte do mouky s máslem. Pokračujte v míchání, dokud nepřidáte všechno mléko a omáčka nezhoustne. Pak dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem, nechte minutu či dvě provařit, vyklopte do bešamelu restovanou zeleninu, promíchejte a odstavte z kamen.

Doporučený článek:  Zázračná rebarbora je opomíjenou plodinou. Její konzumace přitom pomáhá lidskému tělu

Připravte si velkou obdélníkovou zapékací mísu. Nastrouhejte cheddar na jemném struhadle. Na dno rozprostřete trochu omáčky se zeleninou, na ni vyskládejte vrstvu lasagní (nemusíte je předvařovat, navlhnou během pečení v omáčce), na ně rozprostřete opět zeleninu s omáčkou tak, aby ani kousek těstovin nezůstal suchý, posypejte strouhaným sýrem a znovu vyskládejte lasagne. Takto střídejte vrstvy, dokud vám nedojdou suroviny. Poslední vrstvu by měla tvořit omáčka se sýrem. Dejte pozor, aby nezůstal žádný kousek těstovin nezakrytý omáčkou.

Pekáč s lasagnemi zakryjte alobalem a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C péct po dobu 25 až 30 minut. Deset minut před koncem pečení opatrně sejměte alobal a nechte dopéct nezakryté, aby sýr očervenal a pak ihned čerstvé podávejte.

Lasagne jsou tradiční italský pokrm z plochých obdélníkových těstovin, doplněných různými druhy omáček. Nezáleží na tom, co do lasagní přidáte, když to zasypete spoustou sýra, výsledek bude vždy perfektní. Příprava navíc není nijak obtížná, tak se nechte inspirovat a nenechte si tento báječný pokrm ujít.

Doporučený článek:  Slané palačinky zapečené se slaninou, vejcem a houbami

Ingredience:

  • těstoviny lasagne – 300 g
  • cuketa – 1 ks
  • mrkev – 2 ks
  • cibule – 1 ks
  • česnek – 2 stroužky
  • olej – 2 až 3 lžíce
  • sýr cheddar – 300 g

Na bešamelovou omáčku:

  • máslo – 100 g
  • hladká mouka – 3 lžíce
  • mléko – 0,5 litru
  • sůl – dle chuti
  • mletý černý pepř – dle chuti
  • muškátový oříšek – dle chuti

Návod na přípravu:

Cuketu zbavte špiček a nakrájejte ji na kolečka. Očistěte mrkev a nastrouhejte ji na hrubém struhadle. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na drobné kostičky. Na kamnech rozehřejte pánev s trochou rostlinného oleje. Přihoďte na pánev cibulku a očištěné a prolisované dva stroužky česneku. Obojí smažte, dokud se česnek krásně nerozvoní a cibulka nezrůžoví. Pak do pánve přihoďte pokrájenou cuketu a strouhanou mrkev, přiklopte pokličkou a duste asi 15 minut.

Zatímco se zelenina restuje, připravte si bešamel. V kastrůlku na mírném ohni rozpusťte máslo, přidejte tři lžíce mouky a důkladně ji metlou prošlehejte, aby se nevytvořily hrudky. Po malých dávkách přidávejte mléko a pokaždé ho důkladně zašlehejte do mouky s máslem. Pokračujte v míchání, dokud nepřidáte všechno mléko a omáčka nezhoustne. Pak dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem, nechte minutu či dvě provařit, vyklopte do bešamelu restovanou zeleninu, promíchejte a odstavte z kamen.

Doporučený článek:  Mango osvěží a dodá vitamíny, koktejl mango lassi podpoří trávení a imunitu

Připravte si velkou obdélníkovou zapékací mísu. Nastrouhejte cheddar na jemném struhadle. Na dno rozprostřete trochu omáčky se zeleninou, na ni vyskládejte vrstvu lasagní (nemusíte je předvařovat, navlhnou během pečení v omáčce), na ně rozprostřete opět zeleninu s omáčkou tak, aby ani kousek těstovin nezůstal suchý, posypejte strouhaným sýrem a znovu vyskládejte lasagne. Takto střídejte vrstvy, dokud vám nedojdou suroviny. Poslední vrstvu by měla tvořit omáčka se sýrem. Dejte pozor, aby nezůstal žádný kousek těstovin nezakrytý omáčkou.

Pekáč s lasagnemi zakryjte alobalem a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C péct po dobu 25 až 30 minut. Deset minut před koncem pečení opatrně sejměte alobal a nechte dopéct nezakryté, aby sýr očervenal a pak ihned čerstvé podávejte.

Zdroj: https://whereismyspoon.co/vegetable-lasagna-with-white-sauce-or-bechamel-sauce/
.

Doporučené články