Na jaře se sklízejí mladé výhonky borovice. Připravuje se z nich sirup, který se skvěle hodí na podzim a zimu. Posiluje imunitu, pomáhá proti kašli a nachlazení. Ukážeme vám, jak si připravit sirup z mladých výhonků borovice a jak jej efektivně využívat pro své zdraví a sílu.
Kdy a jak je sbírat?
Příprava sirupu z mladých výhonků borovice má dlouhou tradici. Sirup z mladých výhonků borovice je ideálním přírodním lékem na mnoho běžných neduhů. Prvním krokem, který musíme udělat, je samozřejmě sehnat klíčovou surovinu – mladé výhonky borovice. Ty se nejčastěji sklízejí na přelomu dubna a května a také po celý květen. Nejlepší jsou takové, které jsou 5 až 10 cm dlouhé, již pokryté šupinami a lepkavou pryskyřicí. Nejlepší je sbírat je ze stromů, které jsou daleko od budov a rušných silnic. Nezbavujme výhonků celý strom, ale vybírejme jen ty šťavnaté z bočních větví.
Jak si připravit sirup?
Jakmile získáme borovicové výhonky, dalším krokem je jejich pečlivé očištění. Dále je třeba si nachystat cukr (bílý nebo třtinový). Připravte si zavařovací sklenice. Cukr a výhonky smíchejte v poměru 1 : 1. Odříznuté výhonky se umístí na dno zavařovací sklenice, poté se lehce zmáčknou, aby pustily šťávu. Navrch přidejte cukr a poté znovu další vrstvu výhonků, dokud není sklenice plná. Nahoře by měla být vrstva cukru. Směs se přikryje buď víčkem, nebo bavlněnou látkou zajištěnou gumičkou a odloží se na slunné místo. Sirup z mladých výhonků borovice bude hotový po třech až čtyřech týdnech.
Kam sklenice umístit?
Takto připravené zavařovací sklenice nenechávejte na slunci po celou dobu. Dokud je obsah dostatečně volný, je vhodné sklenice jedou denně otevřít a mírně protřepat. Ujistěte se, že se ve sklenici rozpustí veškerý cukr. Posledním krokem je scezení sirupu například přes gázu do jiné nádoby. V lednici nebo ve studeném sklepě či spíži vydrží do dalšího jara.
Zdroj: https://www.healthygreensavvy.com/pine-syrup-recipe/