Domácí chléb z podmáslí je vláčný, nadýchaný a rychle hotový

Cena pečiva vlivem vysoké inflace porostla, což spousta lidí řeší tím, že si chléb či rohlíky pečou sami. Není na tom ve skutečnosti nic složitého. Je třeba pouze dodržet správný postup, aby se výsledek podařil. Do přípravy chleba se může pustit i začátečník. S naším návodem se mu to určitě podaří.

Základní potravina každé domácnosti

Chléb je základní potravinou, která by doma neměla nikdy chybět. Konzumuje se k snídani, lze ho dát jako přílohu k masu a u večeře se také bez něho neobejdeme. Nejlépe chutná chléb čerstvý, krátce po upečení. Když se namaže máslem, je to hotová lahůdka. Co byste si měli připravit na upečení dobrého podmáslového chleba?

Doporučený článek:  Vavřínová mast působí na bolesti kloubů i akné. Doma připravená bude mít nejsilnější účinek
Zdroj obrázku: Freepik

Jednoduchý recept na chléb s podmáslím

Co budete potřebovat

  • 400 g chlebové pšeničné mouky tmavé,
  • 100 g celozrnné žitné mouky,
  • 250 g podmáslí pokojové teploty,
  • 1/2 šálku teplé vody,
  • 1 lžičku soli,
  • 1 lžičku krupicového cukru,
  • 2 lžíce rostlinného oleje (slunečnicového nebo řepkového),
  • 25 g čerstvého droždí.

Jak se těsto připravuje

Připravíte si jednotlivé ingredience, abyste je měli po ruce. Nejprve si nachystáte droždí, které rozdrobíte do misky, přidáte lžičku cukru, přisypete lžičku mouky a trochu teplé vody, aby vám vznikla kaše. Tu necháte na teplém místě vzejít.

Doporučený článek:  Upečte si vlastní kváskový chléb. Jeho chuti se ten kupovaný nevyrovná

Do zadělávací mísy dáte oba typy mouky, podmáslí, sůl, olej a všechno dobře promícháte. Pak přidáte vzešlé droždí. Nyní bude třeba vypracovat hladké těsto, které se nebude lepit na stěny mísy. Jakmile ho máte hotové, přikryjete mísu potravinovou fólií a dáte ji na teplé místo, aby těsto mohlo kynout.

Jak chléb upéct

Nakynuté těsto dáte do tukem vymazané chlebíčkové formy a ještě necháte asi 10 minut kynout. Troubu si rozehřejete na teplotu 185 °C. Než vložíte formu s těstem do trouby, je třeba povrch těsta potřít vodou. Budete péct asi 55 až 60 minut. Po upečení a vytažení chleba z trouby opět jeho povrch potřete studenou vodu. Vyklopíte z formy a necháte ho na drátěné podložce vychladnout.

Zdroj: https://butterwithasideofbread.com/homemade-buttermilk-bread/
.

Doporučené články