Bramborové placky po židovsku. Typickou chuť a vůni jim dodá jedině správný tuk

Bramborové placky jsou oblíbeným pokrmem v mnoha domácnostech. Nejčastěji se jedí s maďarským gulášem, ale skvělou a chutnou alternativou mohou být i bramborové placky po židovsku s kuřecím masem a zelným salátem.

Recept na židovské placky

Ingredience na bramborové placky:

  • 1 kg brambor,
  • 1 vejce,
  • 1 cibule,
  • 1 lžíce bramborové mouky,
  • 1 lžíce pšeničné mouky,
  • sůl a pepř na dochucení.

Na přípravu bramboráků budete potřebovat oloupané a nastrouhané brambory s cibulí. Poté přidejte vejce, sůl, pepř a obě mouky. Vše promíchejte nejlépe rukou. Na pánvi rozehřejte tuk a postupně na něj vkládejte těsto tak, aby vznikla placka. Placku smažte z obou stran.

Doporučený článek:  Sezona bezu se blíží. Nachystejte si lahodný sirup do zásoby, přinese víc než letní osvěžení

Ingredience na nádivku:

  • dvojitá kuřecí prsa,
  • kebab koření.

Kuřecí prsa nakrájejte na malé kostičky a orestujte. Ke konci smažení přidejte koření na kebab a promíchejte.

Ingredience na salát:

  • půl hlávky bílého zelí,
  • 1 mrkev,
  • 1 cibule,
  • 1 vrchovatá lžíce medové hořčice,
  • pár kapek citronové šťávy,
  • sůl, pepř a cukr podle chuti.
Zdroj obrázku: Freepik

Zelí nakrájejte nadrobno, mrkev nastrouhejte na hrubé straně struhadla a cibuli nakrájejte na drobné kostičky. Poté smíchejte všechny ingredience dohromady.

Ingredience na česnekovou omáčku:

  • 2–3 lžíce majonézy,
  • 3 stroužky česneku,
  • 1 malá zakysaná smetana,
  • 150 ml jogurtu.
Doporučený článek:  Proteinový pudink zažene chutě na sladké a zároveň podpoří hubnutí

Česnek oloupejte a prolisujte. Poté ho smíchejte se zakysanou smetanou. Při servírování na polovinu bramborové placky položte kuřecí maso se salátem a placku přehněte. Bramborovou placku přelijte česnekovou omáčkou.

Tajemství je v tuku

Žádného zkušeného kuchaře nepřekvapí, že na chuti smaženého jídla se významně podílí tuk, na kterém je jídlo připravováno. Můžete smažit na oleji, ale více doporučováno je sádlo. Právě tento tuk se tradičně používal k přípravě židovských placek. Sádlo dodá bramborákům skvělou chuť a aroma.

Zdroj: https://www.allrecipes.com/recipe/16073/potato-latkes-i/
.

Doporučené články