Vývar lze využít do posledního zbytečku. Z vyvařeného masa i zeleniny vykouzlíte oběd nebo dezert

Vaříte vývar a zbyl vám kousek masa? Nemusíte nic z toho vyhazovat. Vařenou mrkev, kosti nebo celé kousky masa můžete ještě zpracovat a vniveč tak nepřijde vůbec nic. Můžete si z nich připravit celý pokrm a mít tak jídlo na dva dny dopředu. Proč je vlastně vývar tolik oblíbený, a to nejen u nás, ale po celém světě? Jeho příprava je totiž jednoduchá a vlastně stačí jen několik hodin čekat, než bude hotový.

Vývar se hodí na různé příležitosti

Co udělat se zbytky vývaru, které se už do ničeho nehodí? Můžete je ještě jinak zužitkovat. Maso i zeleninu po vývaru už nemusíte vyhazovat, ušetříte si tak nejen peníze, ale také potěšíte své chutě, protože i z takových surovin můžete připravit lahodné jídlo, po kterém se budete olizovat. Ze zeleniny si můžete udělat skvělé lečo nebo placky.

Doporučený článek:  Řezaná růže může zakořenit v syrové bramboře

Zeleninové placky jsou velmi jednoduché na přípravu. Můžete je smažit na pánvi nebo upéct v troubě a poslouží nejen jako příloha k masu, ale můžete si je dát jen tak. Zdravé hranolky jsou skvělé právě z již uvařené zeleniny. Nakrájejte ji na proužky, pro lepší chuť zakápněte olivovým olejem a dejte do trouby na 200 stupňů. Zelenina bude křupavá a už nikdy ji nebudete chtít vyhazovat.

Zdroj obrázku: Freepik

Zkuste také vegetariánské burgery

Jste milovníkem burgerů? Jestli si je děláte jen z masa, možná je na čase vyzkoušet také veggie burgery, které si připravíte ze zeleniny z vývaru. Zeleninu stačí jen rozmixovat, poté k ní přidat oblíbené koření nebo bylinky a můžete začít smažit. Vařená zelenina se bude hodit také jako nádivka například do slepice nebo jiné drůbeže.

Doporučený článek:  Šetřit vodou je důležitější víc než kdy dříve. Malé změny dokážou uspořit tisíce litrů ročně

Zelenina se pak může hodit také do pomazánek, můžete mít tak každý den připravenou jinou příchuť. K zelenině stačí přidat například cibuli nebo rajčata a máte hotovo. Vhodné je udělat také slané muffiny nebo cupcaky, kterými můžete překvapit nejen rodinu, ale také přátele. Poraďte jim, jak využít nejen vařenou zeleninu. Ušetří mnoho potravin i svého času!

Zdroj: https://www.thespruceeats.com/ways-to-use-leftover-vegetables-4844180
.

Doporučené články