Zralou dýni poznáme v obchodě podle barvy nebo dutého zvuku

Dýně jsou symbolem podzimu a objevují se na trzích, v samoobsluhách i na zahrádkách malých pěstitelů. Jsou totiž oblíbenou zeleninou, která výtečně chutná. Navíc je nadmíru zdravá, protože obsahuje velké množství prospěšných látek. Dýně pocházejí z oblasti Latinské Ameriky, kolonisté se naučili jejich pěstování od domorodých indiánů a podle všeho díky dýním přečkali první tuhé zimy. Dnes si může každý sám vypěstovat svou tykev, jak se oficiálně dýně nazývá, nebo si zakoupit tu nejlepší v obchodě či na farmě. Jak ale poznat, že je zralá?

Doporučený článek:  Palmový olej není v malé míře škodlivý. Obsahuje důležité nenasycené mastné kyseliny

Pro zahřátí i pro posílení obranyschopnosti

Proč se vůbec pídit po dýních? Především se jedná o velmi chutnou zeleninu, která krásně vypadá, proto se používá rovněž na podzimní výzdobu. Kromě toho oplývá velkým množstvím prospěšných látek, zejména je zdrojem vitamínů C, A a E, minerálů, jako jsou zinek, draslík, vápník, selen, železo, měď, sodík nebo hořčík, dále antioxidantů, mimo jiné betakarotenu, alfakarotenu a luteinu, také bílkovin, nenasycených mastných kyselin a nukleových kyselin.

Zdroj obrázku: Freepik

Zralé plody pro dokonalou chuť

Proč je důležité vybírat pouze zralé kusy? Zejména pro jejich výtečnou chuť, pro kterou jsou oblíbené tykve v polévkách, v přílohách v kombinaci s bramborami nebo pod maso. Navíc vyzrálé plody neohrožují při skladování plísně nebo hniloba. Musí mít sytou barvu a nesmí vypadat mdle, často se objevuje u vyzrálých kusů některých druhů bílé ojínění, to je typické pro muškátové odrůdy. Dále symbolizuje vyzrálost zaschlá stopka bez známek poškození.

Doporučený článek:  Lák z okurek je plný vitamínů a probiotik

Ťuky ťuk!

Na co dalšího je třeba při nákupu tykví pamatovat? Kromě zabarvení a pevné slupky bez oděrek nebo známek poškození se zralá zelenina pozná podle tvrdosti. Těžko je možné nahlédnout do nitra jednotlivých kusů, proto postačí jediné – poklepat na slupku. Duté zvuky značí dokonalou zralost, oproti tomu měkké tóny znamenají, že za takový kus se rozhodně nevyplatí utrácet.

Zdroj: https://www.almanac.com/when-pumpkins-ripe, https://www.healthline.com/nutrition/pumpkin-nutrition-review, https://www.webmd.com/diet/health-benefits-pumpkin, https://gardenerspath.com/plants/vegetables/pumpkin-ripe/
.

Doporučené články