Zázrak mezi oleji: lněný olej prokazatelně napomáhá při léčbě rakoviny a předchází předčasné smrti

Nehodí se na vaření a smažení, přesto má nezastupitelnou roli. Ano, lněný olej může dokonce při tepelné úpravě uškodit, v přirozeném stavu je však lékem na mnoho zdravotních obtíží a neduhů, podle posledního výzkumu dokonce pomáhá porazit rakovinu. Pro jaké další důvody je nezbytné mít lněný olej doma neustále v zásobě? Na co a jak jej používat, aby se využilo všech jeho cenných vlastností?

Lněným olejem proti rakovině

Hned na začátek se musí říci, že lněný olej není alternativou ke konvenční léčbě rakoviny. Bezesporu je nutné vždy dodržovat doporučení ošetřujícího onkologa. Lněný olej může ale být podpůrnou léčbou, přičemž jeho zařazení do jídelníčku nemůže rozhodně uškodit. Právě naopak, což potvrzují závěry výzkumu profesorky Lilian Thompsonové z Torontské univerzity, která se zaměřila na jeho vliv na rozvoj rakoviny prsu. Výsledky potvrzují jeho účinnost při pravidelné konzumaci dokonce i v pokročilých stádiích onemocnění. Kromě toho snižuje lněný olej také riziko rakoviny vaječníků a dělohy nebo prostaty.

Zdroj obrázku: Freepik

Proti vysokému cholesterolu

Lněný olej přináší benefity též oběhové soustavě, protože jeho pravidelné pití snižuje hladinu špatného cholesterolu a triglyceridů, a to díky obsahu velkého množství omega-3 a -6 mastných kyselin. Posiluje tepny a srdce, snižuje riziko vysokého krevního tlaku, aterosklerózy, ischemické choroby srdeční, infarktu nebo embolie. A nejen kardiovaskulární systém může těžit z cenných vlastností lněného oleje. Je výtečný na zlepšení trávení, k tomu napomáhá zdravě hubnout, protože zrychluje metabolismus a čistí játra i střeva od toxinů a odpadních látek. Je balzámem pro nervovou soustavu, protože posiluje kognitivní funkce mozku.

Každodenní dávka lněného oleje

A jak lněný olej užívat? Jak již bylo řečeno, nehodí se pro tepelnou úpravu, protože se horkem znehodnocují cenné látky, k tomu vznikají karcinogenní sloučeniny. Může se tedy přidávat do salátů nebo na dušenou zeleninu, pít se může samotný, ale je pravda, že nechutná příliš dobře. Z toho důvodu se doporučuje jej smíchat s bílým jogurtem. Doporučená denní profylaktická dávka je 2–6 lžic, u terapeutické je možné zvýšit dávkování až na 8 lžic. Vhodné je začínat pozvolna od jedné lžíce a objem postupně zvyšovat.

Zdroj: https://www.aicr.org/cancer-prevention/food-facts/flaxseed/
.

Doporučené články