Chřest je velmi populární zeleninou, kterou můžete připravit na mnoho způsobů. Lidi přitahuje svým neobvyklým vzhledem a vynikající chutí. Během sezóny si můžete v klidu zakoupit bílou i zelenou variantu prakticky v jakémkoli obchodě s potravinami nebo na trhu. Který typ je zdravější, proč byste chřest vůbec měli jíst a proč je důležitý pro vegetariány a vegany? Podívejme se na pár zajímavostí o této netradiční zelenině.
Na barvě záleží
Ke chřestu přitáhne pohled zejména jeho netradiční tvar, ale myslet byste měli také na jeho barvu. Ukázalo se, že zelený chřest je nejlepší možnou variantou, po které můžete sáhnout. Má vyšší nutriční hodnotu a je také mnohem chutnější. Rozdíly v barvě pochází ze způsobu pěstování. Bílý chřest neobsahuje žádné barvivo, ale roste pod zemí a před konzumací ho musíte oloupat, čímž přijdete o mnoho nutričních hodnot.
Na druhou stranu zelený chřest roste vysoko nad zemí, živí se slunečními paprsky, které ho barví do zelena. Tento druh je jemný a nemusíte ho loupat. Díky tomu získáte maximum vitamínů, minerálů a živin, které zelený chřest obsahuje. Jde přitom o pokladnici hořčíku, draslíku, fosforu a vápníku. Poslední možností je fialový chřest, který je poměrně vzácný a vyžaduje rychlou sklizeň. Obsahuje nejvíce cukrů a nejméně vlákniny, takže zelená varianta rozhodně vyhrává na celé čáře.
Proč byste měli konzumovat čerstvý chřest?
Chřest obsahuje širokou paletu živin a vysoký podíl vlákniny, díky čemuž přináší mnoho zdravotních výhod. Dokáže zlepšit metabolismus, odstraňuje toxiny z organismu, pomůže při zácpě, snižuje riziko vzniku kolorektálního karcinomu, podporuje snížení hladiny cukru v krvi a má protirakovinné vlastnosti. Skvělou volbou je také pro vegetariány a vegany, protože obsahuje esenciální aminokyseliny, které se obvykle nachází jen v mase.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/asparagus-benefits