Maso je po pečení vysušené nebo po vaření tvrdé a nikomu nechutná? Zkuste příště před přípravou maso naložit, aby získalo jedinečnou chuť, nepřipalovalo se a navíc zůstalo pěkně šťavnaté. Nakládání masa je neskutečně jednoduché, stačí přidat jednu důležitou složku, díky které bude maso křehčí, ale nevysuší se. Tou tajemnou ingrediencí je jedlá soda, univerzální pomocník v kuchyni!
Marinované maso chutná lépe
Maso k víkendovému obědu nebo na večerní posezení? Je čas jej naložit do marinády, aby bylo delikátně chutné, šťavnaté, a přitom mělo křupavou kůrčičku na povrchu. Marinádu lze obohatit nejen kořením, octem, medem nebo olejem, ale především jedlou sodou. Samozřejmě lze zakoupit již hotovou marinádu, kupované však obsahuje množství éček nebo přidaných látek. Snadno si lze připravit vlastní, která zohlední chuťové preference.
Majoránka k vepřovému, tymián na drůbeží
Základem pro marinování je olej, který doplňuje koření. Nejoblíbenější jsou česnek nebo chilli papričky, ale také majoránka, která se snoubí s vepřovým masem. K drůbežímu masu, kuřecímu i krůtímu se hodí tymián. Hovězí dobře dochucuje estragon, k jehněčímu nebo zvěřině se používá intenzivní rozmarýn. Maso se před marinováním musí důkladně omýt a osušit papírovými utěrkami. Je třeba počítat, že marinovat se musí alespoň den předem, hlavně u vepřového, hovězího nebo jehněčího. U větších kusů se doporučuje provést zářezy, aby se marináda dostala až do nitra.
Do marinády přidejte jedlou sodu
Jedlá soda se používá při pečení, ale hodí se i pro přípravu masa. Očištěné kousky masa je dobré posypat sodou a jemně vetřít do povrchu a nechat tři hodiny odpočívat v chladničce. U kuřecího masa lze využít také pastu z jedlé sody, která se vytvoří ze lžičky sody a půl hrnku vody. Pastou se pomažou dvě velká kuřecí prsa a nechají se asi 15 minut marinovat. Poté se pasta smyje a připraví oblíbeným způsobem, maso bude příjemně šťavnaté.
Zdroj: https://www.tastingtable.com/693116/baking-soda-meat-tenderizer-cooks-illustrated/