Jde o jednu z nejoblíbenějších ryb, obzvlášť v uzené podobě. Obsahuje velké množství omega-3 mastných kyselin, selen a vitamín D. Bohužel není dobrou volbou pro každého. Jsou lidé, kteří by se měli makrele raději vyhnout.
Jak jíst makrelu?
Nejčastěji se konzumuje uzená makrela. Jde o ideální formu rychlé večeře s pečivem, také se hodí do pomazánek, do salátů nebo k těstovinám. Uzená je také dostupnější než čerstvá. Další variantou je konzervovaná.
Tučná, přesto zdravá
Ačkoliv makrela patří k tučným rybám, je ke konzumaci doporučována jako další tučné mořské ryby. Zasloužila si to svým vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin, které mají pozitivní vliv na lidské zdraví. Ty chrání před vznikem rakoviny, zlepšují činnost mozku a posilují imunitu. Také chrání před alergiemi a zajišťují dobrý stav kardiovaskulárního systému. Zlepšují prokrvení celého těla a pomáhají regulovat krevní tlak. Celkově jsou omega-3 mastné kyseliny velmi zdravé pro srdce.
Makrela posiluje imunitu
Makrela obsahuje nejen omega-3, ale má i velké množství zdravých bílkovin, které jsou v jídelníčku také potřeba, a vysoké množství selenu. Ten neutralizuje účinky volných radikálů a posiluje imunitní systém. Dalším hodnotným prvkem je draslík, který normalizuje krevní tlak a má pozitivní účinky na srdce. Důležité jsou i vitamíny A a D. Konkrétně vitamín D je velmi důležitý, zvlášť v zimním období, kdy ho získáváme ze slunce jen málo. Posiluje kosti a zuby, chrání před rozvojem autoimunitních onemocnění a snižuje riziko srdečního onemocnění a metabolického syndromu.
Kdo by se měl makrele vyhnout?
Z důvodu, že makrela může obsahovat rtuť, by se jí měly vyhnout těhotné a kojící ženy a malé děti. Navíc obsahuje histamin, velké množství je ho především v uzené makrele, není tak vhodná pro osoby trpící histaminovou intolerancí.
Zdroj: https://sakyfoods.com/en/seafoods/health-benefits-of-mackerel-fish.html