I smažit je možné zdravě. Stačí vědět, po kterém tuku sáhnout

Smažená jídla nejsou pro naše tělo moc vhodná, pokud se ale přeci jen rozhodnete si něco smaženého připravit, měli byste vědět, na jakém tuku pokrmy můžete smažit, abyste svému tělu ublížili co nejméně. Jestli chcete jídlo smažit, je nutné vědět, že záleží nejen na kvalitě tuku, ale také na kvalitě samotných potravin.

Při použití nesprávného tuku si jen přidáte kalorie

Výběrem vhodného tuku možná strávíte více času, ale stojí to za to. Nechcete do svého těla dostat kalorie navíc, ale naopak, musíte se snažit udělat smažené jídlo tak, aby bylo co nejzdravější. A to záleží právě na tom, jaký tuk vyberete. Ke smažení nejsou vhodné všechny, které najdete v obchodě. Některé dokonce mohou způsobit různá onemocnění.

Doporučený článek:  Květáku se rozhodně vyplatí dát šanci. Díky jednoduchému triku se zbavíte zápachu během vaření

Na čem tedy můžete smažit? Jestli nevíte, kolik existuje druhů tuků na smažení, možná budete překvapeni. Některé tuky totiž uvolňují jedovaté trans tuky, které pro naše tělo nejsou vhodné. Jiné podpoří rozvinutí problémů s trávicím systémem, nebo dokonce rakoviny. Rozhodně nesmažte každý den, ať se bude jednat o sebelepší tuk. Kalorická jídla nejsou vhodnou variantou jídelníčku.

Zdroj obrázku: Freepik

Na kterém tuku je nejlepší smažit?

Dejte si pozor na máslo. Spousta lidi na něm smaží, ale není to vhodný tuk. Jestli chcete udělat míchaná vejce, rozhodně se máslo hodí. V jiných případech je ale lepší použít přepuštěné máslo, které je mnohem zdravější, protože se nepřepaluje. Je to ideální tuk, pokud si chcete občas dopřát i něco nezdravého, zároveň se ale snažíte, aby smažená jídla co nejméně zatížila trávení.

Doporučený článek:  Červené maso je pro ženy nebezpečné. Zvyšuje riziko obávaného typu rakoviny

Některé tuky nejsou pro smažení vhodné vůbec. Nerafinované oleje se ke smažení nehodí a sem patří například i olivový olej. Ten je vhodný hlavně do studené kuchyně, ale nikdy na něm nesmažte. Výjimkou ale může být olej, který prošel procesem rafinace. Slunečnicový nebo řepkový olej jsou tak vhodnými tuky na občasné smažení.

Zdroj: https://www.tasteofhome.com/article/healthiest-oil-for-frying/
.

Doporučené články