Zelenina nesmí chybět v žádném jídelníčku. Některá ale může vážně uškodit ledvinám

Přestože zelenina patří mezi potraviny, kterých je nutné konzumovat velké množství, u některých druhů je nutné dávat si pozor, protože mohou poškodit ledviny. Jedná se o velmi důležitý orgán, o který je nutné pečovat. Jaké druhy zeleniny škodí našemu zdraví? Lidé, kteří mají problémy s ledvinami, by se měli vyhýbat například špenátu nebo kysanému zelí.

Proč zelenina může uškodit ledvinám?

Existují druhy zeleniny, které nejsou vhodné pro nemocné lidí. Například ty, kteří trpí chronickým onemocněním ledvin. Sůl, kterou zelenina obsahuje, totiž zvyšuje podíl bílkovin v moči a ledviny pak mají mnohem více práce. Toxické látky, které se dostanou do těla, pak ledviny nestíhají filtroval z těla ven. Jaké potraviny tedy nejsou pro ledviny vhodné?

Doporučený článek:  Vrstvený zeleninový salát sbalený i na cesty

Jako první jmenujme červenou řepu. Je to sice zelenina, která je bohatá na draslík a hořčík, ale má negativní vliv na ledviny, pokud jsou navíc ještě nemocné. Obsahuje oxaláty, které škodí zdraví. Sloučeniny, které najdete v červené řepě, mohou přispět ke tvorbě ledvinových kamenů. Kysané zelí patří mezi další potravinu, která není vhodná pro ledviny.

Zdroj obrázku: Freepik

Mrkev je sice dobrá pro oči, ale nezdravá pro ledviny

Mrkev je zelenina, která je oblíbená nejen u dětí. Hodí se do salátů, ale také do ovocných džusů nebo smoothie. Obsahuje sice mnoho vitaminů, které jsou zdraví prospěšné, ale bohužel nadbytek cukru, kterého má také dost, způsobuje ledvinám problémy. Jsou zatížené a ledviny se mohou poškodit. Nevhodný je také špenát. Ten obsahuje velké množství vápníku, který může způsobit vznik ledvinových kamenů.

Doporučený článek:  Česnek prospěje tělu nejlépe syrový. Zápachu z úst zbaví káva nebo petržel

Špenát obsahuje také sůl a estery kyseliny šťavelové. Pro ledviny je právě tato kyselina nevhodná. Může způsobit ledvinové kameny. Stejně tak nevhodná je rebarbora. Z ní pečeme hlavně dezerty, ale pokud jí budete jíst příliš, přitíží se vám. Stejně jako ve špenátu v ní najdete kyselinu šťavelovou.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/foods-to-avoid-with-kidney-disease
.

Doporučené články