Oblíbené sladké ovoce poskytuje velkou porci živin. Glykemický index a kalorie jsou důležitým tématem v posledních letech. Lidé, kteří se starají o svou váhu nebo mají problémy s cukrem, si však musí dávat pozor na hladinu těchto hodnot.
Glykemický index
Glykemický index hrušky je 38. To umožňuje klasifikovat hrušky jako ovoce s nízkým glykemickým indexem. Totéž platí pro ještě možná důležitější glykemickou zátěž, která je 8,1. Na druhé straně stupnice je ovoce jako meruňky nebo melouny. Nejvyšší glykemický index mezi ovocem vykazují sušené datle s GI do 103.
Při průměrné váze 140 g má jedna hruška 79,8 kcal. Toto je průměrný výsledek, v závislosti na odrůdě se pohybuje mezi 75 až 85 kcal. Je to stejné jako v jednom velkém jablku, ačkoli při stejné váze má jablko o 5 kalorií méně. Hruška má ale zato mnohem méně kalorií než banán, a to téměř o 40 procent.
Tito lidé by se měli hruškám vyhnout
Problémy se žaludkem po konzumaci hrušek nejsou většinou způsobeny těžkou stravitelností, ale alergickou reakcí na pyly hrušek, které reagují přímo na trávicí systém. Z tohoto důvodu by se každý, kdo má podezření na alergii, měl zdržet konzumace hrušek. Někdy se však může jednat jen o náhodnou situaci, kdy vznikne alergická reakce, která však může mít souvislost s jinou látkou.
Jak jsme již zmínili, hrušky obsahují mnoho fermentujících uhlohydrátů, což je v rozporu s pravidly takzvané low-FODMAP diety. Jde o dietu určenou lidem s hypertrofií bakteriální flóry v tenkém střevě (SIBO) nebo syndromem dráždivého tračníku (IBS). Pacienti trpící jedním z těchto onemocnění by se měli kategoricky zdržet konzumace hrušek. Máte-li některé z těchto problémů, vždy se o konzumaci tohoto ovoce poraďte se svým ošetřujícím lékařem.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-pears, https://glycemicindex.com/2023/05/pears/, https://www.nutritionix.com/food/pear, https://www.verywellhealth.com/pear-allergy-symptoms-5223049, https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/22466-low-fodmap-diet