Sladký a šťavnatý meloun poznáme v obchodě podle barvy i dutého zvuku

Meloun je symbolem léta. Těžko si bez něj vůbec představit letní pohoštění na zahradě. Tento druh ovoce je oblíbený mezi dětmi i dospělými, protože má jedinečnou a velmi sladkou chuť. Je tvořený z velké části z vody, proto dokonale hydratuje a osvěžuje v letních parnech. Jeho konzumace přináší celou řadu benefitů. Jenže je třeba vybrat ten správný. Podívat se do nitra nejde, je třeba si nechat poradit. Není totiž většího zklamání než když se zakoupí meloun nezralý nebo uvnitř shnilý. Jak tedy vybrat ten nejlepší kousek v obchodě?

Doporučený článek:  Díky škrobu budou prádlo, povlečení i záclony chráněné před vlhkostí i bakteriemi. Použití je snadné

Meloun z jižní Moravy

Co si dát k odpolední svačince? V létě rozhodně sezónní ovoce, mezi které patří též vodní meloun, který se dováží z jižně položených míst Evropy. Vodní melouny se pěstují též v jižních oblastech Moravy, kde dokonce ve výjimečných případech zplaňují. Zralý plod má temně zelenou slupku, vnitřní dužnina má sytě červenou barvu. Voní a chutná sladce, je velmi osvěžující a konzumuje se čerstvě nakrájený. V současnosti se nabízí často též v bezsemenné variantě.

Zdroj obrázku: Freepik

Elixír zdraví

Vodní melouny se konzumují pro svou delikátní chuť, mohou si je dopřát i lidé na dietě, protože jsou nízkokalorické. Z devadesáti procent je meloun tvořený z vody, proto dobře hydratuje. Konzumuje se pro uhašení žízně, ale též pro doplnění potřebných vitamínů a minerálů, obsahuje totiž vitamíny C i A. Dužnina působí diureticky, k tomu je balzámem pro trávení a zlepšuje zrak, stav pokožky i rovnováhu elektrolytů v těle. Podle expertů je toto ovoce ideální proti Alzheimerově chorobě nebo rakovině, protože obsahuje antioxidant lykopen.

Doporučený článek:  Vaječné skořápky pomohou ochránit pěstovanou zeleninu před šneky

Jak vybírat melouny v obchodě?

Meloun tedy patří bezesporu k ideálním letním potravinám, ale jak koupit ten nejlepší, který se na tržišti nebo v regálu obchodu nabízí? Stačí si dobře prohlédnout plod a zkontrolovat, zda je slupka temně zelená a celistvá. Při narušení povrchu se mohou dostat do nitra bakterie a může být uvnitř nahnilý. Současně je dobré prozkoumat plod ze všech stran. Důležitý je jeden detail na spodní straně. Čím je žlutý flek výraznější, tím je meloun zralejší. Současně musí mít již zaschlou stopku a při poklepu znít dutě. Sladkost lze též vyčíst z „pavučin“, které se tvoří na povrchu.

Zdroj: https://www.realsimple.com/food-recipes/shopping-storing/food/how-to-pick-watermelon, https://www.nwhealth.edu/news/11-top-watermelon-health-benefits/, https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-health-benefits-of-watermelon, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9930684/
.

Doporučené články