Nejcennější, co podzim nabízí. Šípky dodají stokrát víc vitamínu C než jablka

Rostou v okolí zahrad, podél lesních cest i na okrajích luk. Šípky jsou barevnými ozdobami podzimu, ale také zdrojem cenných látek, zejména vitamínu C, kterého obsahují tolik, že jen několik málo kousků zajistí denní dávku. O účincích šípků měly povědomí už naše babičky, které je používaly v kuchyni, ale také pro léčebné účely. Proč by měl šípek u vás zdomácnět a na jaké neduhy se užívá?

Kam na šípky a kdy

Růže šípková patří do čeledi růžovitých a je jedním z nejběžnějších keřů, které se vyskytují v tuzemské přírodě. Těžko najít místo, kde neroste, protože se objevuje v městských parcích, při lesních porostech i ve vyšších polohách. V pozdních jarních měsících a začátkem léta kvete, přičemž v září dozrávají plody, které se sbírají od podzimu až do prvních mrazíků. Většina lidí se domnívá, že onen červený kulovitý nebo oválný plod je ovoce, ale jedná se ve skutečnosti o souplodí nažek, které se nacházejí pod dužnatým povrchem.

Doporučený článek:  „Eko“ produkty nejsou zárukou kvality. Nehledět na složení potravin se může vymstít
Zdroj obrázku: Freepik

Do omáčky, na džem i na sirup

Zralé šípky se používají při vaření v kuchyni, v přírodní medicíně, při výrobě farmaceutických prostředků nebo parfémů, ale také v aromaterapii. Kančí se šípkovou omáčku jistě v tuzemsku nepotřebuje další komentář, protože jistě si každý vzpomene na hádku z věhlasného filmu Slavnosti sněženek. Ze šípků se kromě omáčky připravují domácí zavařeniny, šťávy, pro léčebné účinky také tinktury a čerstvé nálevy nebo sirupy do zásoby, protože obsahují mnoho blahodárných látek.

Vitamín C v přírodní formě

Jak již bylo řečeno, šípky obsahují velké množství vitamínu C. Jistě mnohé překvapí, že céčka je v šípcích až 30krát více než v citronu nebo 100krát více než v jablkách. Už pouhé tři kousky zajistí jeho denní dávku, kromě toho jsou šípky bohaté na vitamíny E, K a skupiny B, z minerálů pak na draslík, sodík, hořčík, železo, fosfor a síru. Šípky jsou zdrojem přírodních polyfenolů, karotenoidů, pektinů, tříslovin a organických kyselin. Pro své cenné vlastnosti se doporučuje šípky užívat při nachlazení a chřipkách, protože zkracují trvání potíží, k tomu působí proti slabosti a únavě. Po čaji ze šípků by měli sáhnout také lidé s trávicími potížemi nebo s vysokým krevním tlakem.

Zdroj: https://www.stylecraze.com/articles/amazing-health-benefits-of-rosehips/
.

Doporučené články