Při každodenním vaření je dobré znát chytré triky, které nám vaření usnadní a ušetří peníze. U vaření není lehké odhadnout přesné množství surovin, a tak se často stává, že nám zbude třeba spousta brambor. Stačí znát recepty, které jsou určeny právě pro tyto případy.
Vaření ze zbytků
Vzhledem ke stále se zvyšujícím cenám se vyplatí znát recepty, jak připravit jídlo ze zbytků. Nezní to moc lákavě, ale je to jeden z největších kulinářských trendů současnosti. Nejen že ušetříme peníze, ale minimalizujeme i plýtvání potravinami.
Bramborové noky
Jedním z receptů jsou noky. Stačí k nim udělat jednoduchou smetanovou nebo rajčatovou omáčku a oběd nebo večeře jsou na světě. Brambory pomeleme na masovém mlýnku. Potom dochutíme solí a pepřem. Smícháme 100 g mouky a rozšlehané vejce. Vše spojíme, aby vzniklo těsto. Následně z těsta vytvarujeme noky a vhodíme do vařící osolené vody. Jakmile noky vyplavou na povrch, jsou hotové.
Jak na bramborové řízky
Bramborové placky zná každý, ale co takhle bramborové řízky? Řízky jsou vhodné jako vegetariánská večeře a jejich přípravu zvládne každý. Brambory pomeleme na masovém mlýnku a na pánvi osmažíme cibulku. Tu přidáme k bramborám. Poté přidáme 3 lžíce mouky, strouhanku a vejce. K dochucení můžeme použít sůl, pepř a bylinky. Nejlépe oregano nebo provensálské koření. Vše důkladně promícháme. Potom si vezmeme část bramborové hmoty, uděláme z ní placku a obalíme ve strouhance. Takto připravené bramborové řízky smažíme na přepuštěném másle dozlatova.
Moderní bramborový salát
Z brambor, které nám zbyly, můžeme připravit jednoduchý salát. Tento recept můžeme pojmout jako tradiční bramborový salát nebo zkusit moderní verzi. Do salátu přidáme avokádo, uzeného lososa a sušená rajčata. Místo majonézy použijeme jogurt. Je to dietnější verze klasického bramborového salátu, která se hodí nejen na Vánoce.
Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/leftover-potato-recipes