Lahodné a křupavé fazole zachutnají i dětem. Proces jejich přípravy začíná už v obchodě

Fazole by se na našem jídelníčku měly objevovat co nejčastěji. Během léta klasicky zaplavují jarmarky a zelinářství v té nejvyšší kvalitě, a tak by byla škoda zkazit jejich potenciál nedostatky v jejich přípravě. Jak uvařit fazole, aby chutnaly skvěle a uspokojily i nejnáročnější kulinářské kritiky? Záleží na přesném čase tepelného zpracování.

Základy správného nákupu

První čerstvé fazole se objevují již koncem června a jejich přítomnost si můžeme na talířích užívat až do konce srpna. Čím jsou však fazole mladší, tím jsou chutnější a tím méně času zabere jejich příprava. Kulinářský úspěch do značné míry závisí na úspěšném nákupu. Vykouzlit z nekvalitních produktů chutné a plnohodnotné jídlo je téměř nemožné.

Doporučený článek:  Sušené ovoce je ideální mlsání na celou zimu. Nachystat lze různé druhy, postup je snadný

Zkuste si zakoupit fazole prodávané na váhu, které jsou do igelitového sáčku zabalené pouze na dobu přepravy z obchodu nebo trhu do kuchyně. Obvykle jsou čerstvější než předbalené produkty. Díky tomu budete mít také možnost si luštěniny důkladně prohlédnout a třeba si k nim i přivonět – čerstvé fazole mají jemnou vůni a jednotnou, světle zelenou barvu beze skvrn.

Zdroj obrázku: Freepik

Správné vaření

V první řadě je třeba zvážit, co od uvařených fazolí čekáte. Po tepelném zpracování by měly být měkké, ale přesto pevné a trochu křupavé. Důležité je fazole nepřevařit, proto si připravte hodinky, abyste mohli dobu přípravy přesně odhadnout. Než je postavíte na sporák, neměli byste také zapomínat na několik důležitých kroků.

Doporučený článek:  Koření ze zeleninových slupek objevují kuchaři po celém světě. Jídlům dodá jedinečný šmak

Nejprve fazole vložte do cedníku nebo síta a opláchněte je studenou vodou. Díky tomu je zbavíte nečistot a osvěžíte je. Na kilogram fazolí budete potřebovat 1,5 až 2 litry vody. Přidejte do ní lžičku cukru, zdůrazní to jejich chuť. Fazole opatrně vsypte do vroucí vody, sporák nastavte na střední výkon a hrnec přikryjte. Mladší exempláře změknou asi po 10 minutách, ty starší budou potřebovat o 5 až 10 minut víc. Ke konci vaření přidejte lžičku soli a na závěr fazole znovu přelijte studenou vodou.

Zdroj: https://www.bonappetit.com/test-kitchen/ingredients/article/from-the-market-fresh-beans
.

Doporučené články