Brambory mohou způsobit smrtelnou otravu. Někdy je lepší rovnou je vyhodit

Čerstvé brambory jsou pro naše zdraví velmi prospěšné. Bohužel se v nich může někdy nacházet látka jménem solanin, která působí jako silný toxin. Důsledkem velké konzumace tohoto toxinu je otrava jídlem, zánět ledvin nebo kóma. Toxické brambory můžete mít ve své kuchyni i právě teď. Jak je poznat a co se může stát, když je sníte?

Zelené brambory obsahují nebezpečný solanin

Solanin je chemická sloučenina. Jedná se o toxický glykoalkaloid složený z trisacharidu solatriosy a alkaloidu solanidinu. Nachází se hlavně v zelených výhoncích rostlin, včetně naklíčených brambor. Konzumace velkého množství tohoto toxinu může vést ke gastrointestinálním potížím. Otrava solaninem má klasické příznaky:

  • nevolnost,
  • zvracení,
  • průjem,
  • kolika.
Doporučený článek:  Tloustnu kvůli své rodině, které nevadí plýtvat jídlem. Místo vyhození ho radši sním
Zdroj obrázku: Freepik

V těžkých případech může nastat také deprese centrálního nervového systému, kóma, křeče nebo oběhové selhání. Příznaky otravy se mohou dostavit v rozmezí 4–14 hodin po konzumaci zelených nebo naklíčených brambor. U nemocných a podvyživených jedinců může dojít ke smrtelné otravě, která nastane do 24 hodin po konzumaci solaninu.

Riziko otravy je vysoké hlavně na jaře

Velké množství solaninu se nachází v zelených a naklíčených bramborách, ale také v nezralých rajčatech a paprice. Zelenou barvu na bramborách najdete po tom, co se k nim dostanou sluneční paprsky. To je jasný signál toho, že je brambora toxická. Na jaře je riziko otravy solaninem mnohem vyšší, protože klíčí špatně uložené brambory a na počátku sezóny máme také tendenci sbírat na zahradě nezralé plody rajčat a paprik.

Doporučený článek:  Přírodní oleje nejen příjemně provoní domov. Dokážou zahnat stres a uleví při nachlazení

Skladujte brambory správně a bezpečně

Jak brambory správně skladovat, abyste je neměli zelené a nemuseli je vyhazovat? Je to poměrně jednoduché. V první řadě si vyberte chladné a tmavé místo, ideálně ve sklepě nebo spíži. Nikdy brambory nenechávejte v igelitovém sáčku z obchodu. Vzduch kolem nich nebude moci cirkulovat a brambory se zkazí. Papír, košík nebo látkový sáček budou mnohem lepší varianta. Jedině tak budete mít vždy čerstvé a zdravé brambory.

Zdroj: https://www.canr.msu.edu/news/solanine_poisoning_how_does_it_happen
.

Doporučené články