Klíčem k dlouhověkosti je správná strava. Některé produkty je lepší rovnou vyškrtnout

Otázka, co jíst a pít, abychom žili co nejdéle, provází vědce již několik let. Nedávno byly zveřejněny výsledky mnoha studií o dietách a jejich vlivu na naše zdraví. Vědci zdůrazňují, že díky vlastnímu přístupu mohli identifikovat optimální stravu pro prodloužení života.

Dieta, věk a pohlaví

Odborníci na dietu dlouhověkosti poznamenávají, že by se měla přizpůsobit věku, pohlaví, zdravotnímu stavu nebo genetické struktuře osobnosti. Například lidé starší 65 let mohou potřebovat zvýšit množství bílkovin, aby jimi tělo mohlo bojovat proti ztrátě tělesné hmotnosti. Lidé, kteří chtějí optimalizovat svou stravu pro dlouhověkost, by měli spolupracovat s lékařem nebo odborníkem na výživu na personalizaci plánu.

Dieta dlouhověkosti není výživovým omezením zaměřeným pouze na hubnutí, ale životním stylem bojujícím proti rychlému stárnutí, který může doplňovat standardní péči a může být použit jako preventivní opatření, které pomůže vyhnout se mnoha chorobám a pomůže držet pevné zdraví do vysokého věku.

Zdroj obrázku: Freepik

Klíčové vlastnosti optimální stravy

Klíčový je mírný příjem sacharidů, dostatečné množství bílkovin získaných hlavně z rostlinných zdrojů a přiměřená hladina rostlinných tuků k pokrytí asi 30 procent energie za den. Podle odborníků by bylo nejlepší, kdyby se všechna jídla během dne snědla během 11 až 12 hodin. To by umožnilo denní období půstu a pětidenní cyklus půstu. Nebo zařadit půst alespoň každé tři měsíce. To pomůže snížit inzulínovou rezistenci, snížit krevní tlak a ovlivnit i další rizikové faktory.

Měli bychom konzumovat spoustu luštěnin, celozrnných výrobků a zeleniny. Některé ryby, žádné červené maso nebo masné přípravky a velmi málo bílého, ale hlavně kvalitního masa. Málo cukru a rafinovaných zrn a vhodné množství ořechů a olivového oleje a trochu hořké čokolády.

Zdroj: https://novoslabs.com/what-is-the-best-diet-for-longevity/
.

Doporučené články