Vědci si vzali na mušku pravidlo pěti vteřin. Jídlo spadlé na zem mnozí beze strachu snědí

Bonbóny, lízátka, sušenky, sendviče, ovoce, toto vše může jednoduše skončit na podlaze. Když se to stane, mnozí si připomenou pravidlo pěti vteřin, rychle zvednou pokrm ze země a beze strachu ho snědí. Vědci se na toto pravidlo podívali blíže. Je založené na pravdě, nebo ne?

Co říká toto pravidlo?

Pravidlo pěti sekund je teorie, že potraviny, které spadly na zem, jsou stále vhodné ke konzumaci, pokud se zvednou před uplynutím pěti sekund. Sehneme se, jídlo ofoukáme a myslíme si, že nás nic neohrožuje. Do pěti vteřin nemají žádné mikroorganismy šanci přesunout se z podlahy do potravy. Zda jsou tato tvrzení pravdivá, zaujalo i vědce a ti začali toto pravidlo zkoumat.

Doporučený článek:  Domácí vs. kupované listové těsto: Porovnání kvality, chuti a praktičnosti

Výzkum provedli vědci z Rutgersovy univerzity v New Jersey. Profesor Donald Schaffner, specialista na potravinářskou vědu, a jeho tým zjistili, že vlhkost, typ povrchu a čas kontaktu se zemí mají vliv na stupeň křížové kontaminace. Výzkumníci provedli testy na čtyřech různých površích. Na nerezavějící oceli, keramických dlaždicích, dřevě a koberci. Ve studii použili čtyři různé potraviny – meloun, chléb, chléb s máslem a želé fazole.

Zdroj obrázku: Freepik

Průběh a výsledky testu

Zaměřili se na to, jaké změny se dějí za méně než 1 sekundu, 5 sekund, 30 sekund a 300 sekund. Studie použila nepatogenního bratrance salmonely, který se přirozeně vyskytuje v lidském trávicím systému. Celkem bylo odebráno 2560 vzorků. Nejvíce nečistot bylo nalezeno v případě melounu a nejméně v případě želé fazole. Zdá se, že přenos bakterií z povrchu do potravin je ovlivněn především vlhkostí.

Doporučený článek:  Meloun osvěží a zažene chutě na sladké. I přes skvělé složení si ho nemohou dopřát všichni

Ve studiích měl koberec velmi nízkou rychlost přenosu bakterií. Takže typ povrchů a potravin hraje důležitou roli při přenosu bakterií. Jak profesor Schaffner zdůrazňuje, bakterie nepotřebují pět vteřin, jídlo mohou kontaminovat okamžitě. Výzkum ukazuje, že mokré, lepkavé výrobky, které například spadnou na dlážděnou podlahu, pravděpodobně nahromadí mnohem více bakterií než preclík, který spadne na koberec. Čím více času stráví na daném povrchu, tím více bakterií na nich bude.

Zdroj: https://kidshealth.org/en/kids/5-seconds.html
.

Doporučené články