Nezdravý jídelníček dává ledvinám zabrat. Tohle je to nejhorší, s čím musí bojovat

Ledviny, malý párový orgán, svým tvarem připomínají fazole. Ledviny plní řadu důležitých funkcí od vylučování přes regulaci až po endokrinní proces. Velmi se podílejí na produkci hormonů a na čištění těla od toxických látek. Proto je důležité udržet ledviny v dobré kondici. Jsou ale potraviny, které ledvinám nesvědčí a zanášejí je. Proto jsme vyhledali čtyři potraviny, kterým bychom se měli vyhnout, abychom udrželi ledviny zdravé.

Sůl a slaná jídla

Dospělý člověk by měl konzumovat maximálně 5 gramů soli denně. To je asi jedna plochá kávová lžička. Myslíte si, že je to velmi mnoho? Naopak, sůl je v potravinách tajně skryta. Jakákoli zpracovaná potravina totiž sůl obsahuje. I rohlík nebo paštika. Abychom dodrželi 5 g soli denně, měli bychom správně všechnu sůl ze všech potravin, které za den sníme, spočítat dohromady. Pokud to budeme se solí přehánět, zahráváme si s ledvinovými kameny.

Zdroj obrázku: Freepik

Cigarety silně zatěžují ledviny

I když se zde nejedná o potravinu jako takovou, jde o velmi nebezpečnou záležitost, co se ledvin týká. Cigarety zanášejí hlavně plíce, ale také ledviny při kouření trpí. Nejen že jsou cigarety karcinogenní, takže si zahráváme s rakovinou močové soustavy, ale také kouření zvyšuje riziko rozvoje aterosklerózy. Tepny v ledvinách se začnou zanášet a funkce ledvin tak bude velmi nízká.

Fast food

Potraviny z rychlého občerstvení obsahují nadbytek soli, ale také tuků a chemických přísad. Tyto přísady musí odbourávat právě ledviny. A když k tomu připočteme sůl a možnou nadváhu, ledviny jednoznačně začnou trpět.

Nadměrný příjem bílkovin

Bílkoviny neboli proteiny jsou jednou z důležitých složek potravy. Tvoří základ buněk a těla samotného. Jejich nadměrná konzumace ovšem může vést k poškození ledvinové urethry a následnému zánětu ledvin.

Zdroj: https://www.piedmont.org/living-better/be-aware-of-kidney-damaging-foods
.

Doporučené články