Nakládané okurky jsou jedinečným pokrmem, který vyvolává buď silnou lásku, nebo zcela opačné pocity. Je proto užitečné znát postup, jak si je připravit doma, abyste vždy měli po ruce křupavé a chutné okurky nasycené vynikajícím lákem. Tímto způsobem si můžete užívat jejich osvěžující chuť i během zimy. Přestože je možné je pasterizovat v troubě, mnozí lidé stále preferují tradiční metodu, která spočívá v umístění sklenic s okurkami do hrnce s vodou.
Pasterizace: Klíč k trvanlivosti
Zavařeniny jsou oblíbenými produkty díky schopnosti uchovat veškeré vitaminy a zachovat si svou trvanlivost. Aby však byly potraviny nejen dlouho skladovatelné, ale také chutné, je důležité se naučit správnou pasterizaci. Existují dva základní způsoby – pasterizace v hrnci s vodou nebo sušší varianta, kdy jsou sklenice vloženy do trouby.
Pasterizace a kvalitní sklenice
Při pasterizaci je důležité zajistit, aby potraviny byly zbavené bakterií a dalších nežádoucích látek. Výběr kvalitních sklenic je však klíčovým faktorem. Musíte je důkladně vymýt a zkontrolovat, zda víčka těsní správně. Použití nekvalitních sklenic může vést ke zkaženým zavařeninám, které budou mít nepříjemný zápach během několika dní.
Pasterizace v troubě: Rychlejší a efektivnější
Klasickým způsobem pasterizace je zavařování v hrnci s vodou. Nicméně pokud máte velké zásoby potravin, můžete si usnadnit práci a využít pasterizaci v troubě. Tento postup je rychlejší a umožňuje pasterizovat najednou větší množství sklenic. Stačí vyložit velký plech papírem na pečení, postavit na něj sklenice dnem vzhůru (bez vzájemného dotyku) a pečlivě zkontrolovat, že lák vychladl. Nastavte troubu na teplotu 120–130 stupňů a nechte sklenice pasterizovat asi půl hodiny. Poté vypněte troubu a nechte sklenice ještě dalších třicet minut uvnitř. Na závěr postavte sklenice dnem vzhůru na chladné místo a připravte se na vychutnávání domácích okurek.
Zdroj: https://www.budget101.com/recipes/3975-dry-oven-canning/