Zavařování okurek v troubě je komfortní a rychlé

Nakládané okurky jsou jedinečným pokrmem, který vyvolává buď silnou lásku, nebo zcela opačné pocity. Je proto užitečné znát postup, jak si je připravit doma, abyste vždy měli po ruce křupavé a chutné okurky nasycené vynikajícím lákem. Tímto způsobem si můžete užívat jejich osvěžující chuť i během zimy. Přestože je možné je pasterizovat v troubě, mnozí lidé stále preferují tradiční metodu, která spočívá v umístění sklenic s okurkami do hrnce s vodou.

Pasterizace: Klíč k trvanlivosti

Zavařeniny jsou oblíbenými produkty díky schopnosti uchovat veškeré vitaminy a zachovat si svou trvanlivost. Aby však byly potraviny nejen dlouho skladovatelné, ale také chutné, je důležité se naučit správnou pasterizaci. Existují dva základní způsoby – pasterizace v hrnci s vodou nebo sušší varianta, kdy jsou sklenice vloženy do trouby.

Doporučený článek:  Brambory jsou diabetikům zapovězené. V jedné formě si je však mohou dopřát i oni
Zdroj obrázku: Freepik

Pasterizace a kvalitní sklenice

Při pasterizaci je důležité zajistit, aby potraviny byly zbavené bakterií a dalších nežádoucích látek. Výběr kvalitních sklenic je však klíčovým faktorem. Musíte je důkladně vymýt a zkontrolovat, zda víčka těsní správně. Použití nekvalitních sklenic může vést ke zkaženým zavařeninám, které budou mít nepříjemný zápach během několika dní.

Pasterizace v troubě: Rychlejší a efektivnější

Klasickým způsobem pasterizace je zavařování v hrnci s vodou. Nicméně pokud máte velké zásoby potravin, můžete si usnadnit práci a využít pasterizaci v troubě. Tento postup je rychlejší a umožňuje pasterizovat najednou větší množství sklenic. Stačí vyložit velký plech papírem na pečení, postavit na něj sklenice dnem vzhůru (bez vzájemného dotyku) a pečlivě zkontrolovat, že lák vychladl. Nastavte troubu na teplotu 120–130 stupňů a nechte sklenice pasterizovat asi půl hodiny. Poté vypněte troubu a nechte sklenice ještě dalších třicet minut uvnitř. Na závěr postavte sklenice dnem vzhůru na chladné místo a připravte se na vychutnávání domácích okurek.

Zdroj: https://www.budget101.com/recipes/3975-dry-oven-canning/
.

Doporučené články