Rýžový olej je prospěšný pro zdraví, hodí se také ke smažení

Jaký olej používat v kuchyni? Do salátů nebo na přípravu studených pokrmů se doporučuje slunečnicový nebo olivový olej, naopak na smažení či pečení řepkový. Spotřebitelé jsou natolik zvyklí na toto rozdělení, že se často opominou porozhlédnout v obchodech s potravinami po dalších alternativách. Jednou z možností je rýžový olej, který rozhodně nepatří mezi nejkupovanější, přestože na pultech je běžně k dostání. Odborníci jej radí používat při tepelné úpravě jídel, má totiž mnoho pozitivních vlastností.

Rostlinné na úkor živočišných tuků

V posledních letech se konzumenti snaží vystříhat konzumace živočišných tuků, které bývají považovány za nezdravé. Jasnou volbou jsou tak rostlinné oleje, některé ale nelze použít při smažení nebo pečení. Při přípravě teplých pokrmů se v tuzemsku používá řepkový olej, jehož používání zpochybňují odborníci, hrozí totiž riziko otravy glyfosátem. Jaké tuky používat na smažení podle expertů? Přepuštěné máslo ghí nebo kokosový olej, současně radí sáhnout po lahvi s rýžovým olejem.

Doporučený článek:  Borůvek si můžeme dopřát plné hrsti. Skvěle působí na mozek, při hubnutí i pro dobrou náladu
Zdroj obrázku: Freepik

Olej z rýžových otrub

Rýžový olej se vyrábí extrahováním z vnějších hnědých slupek, takzvaných otrub. Má celou řadu přínosných vlastností, obsahuje vitamín E, který bývá považován za životabudič a vitamín plodnosti a mládí. Je zdrojem vitamínů skupiny B, které zlepšují stav nervové soustavy a podporují fungování mozku. Skrývá též minerály, jako jsou mangan, železo, zinek, selen či měď a vápník, k tomu antioxidanty působící proti volným radikálům v těle.

Pro zdravé srdce a proti rakovině

Rýžový olej se doporučuje při potížích s cholesterolem nebo vysokým krevním tlakem, současně pomáhá regulovat hmotnost. K tomu vyniká protirakovinnými účinky. Vlastnosti si uchovává při pokojové teplotě, ale může se používat též při smažení, protože jeho kouřový bod se pohybuje v rozmezí 230 až 250 stupňů Celsia. Jeho neskonalou výhodou oproti kokosovému oleji je, že má zcela neutrální chuť a vůni. Naopak nepotěší jeho cena, protože rýžový olej stojí několikanásobně více než řepkový.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/rice-bran-oil, https://www.health.harvard.edu/heart-health/plant-based-fats-better-for-the-heart-than-animal-fats, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9101768/, https://www.medicalnewstoday.com/articles/325266, https://www.healthline.com/health/food-nutrition/vitamin-b-complex, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10625933/
.

Doporučené články