Oslaďte si život zdravě. Alternativy cukru potěší tělo mnohem víc, některé dodají i cenné vitamíny

Cukr je v dnešní době považován za největšího zabijáka, kterému bychom se měli vyhýbat. Pravdou je, že ho konzumujeme mnohem více, než je zdravé. Obsahují ho totiž i potraviny, ve kterých bychom ho nečekali (chléb, rajčatová omáčka apod.). Naštěstí existují zdravé alternativy, které můžete s klidným srdcem používat pravidelně a osladit si s nimi život.

Syntetické sladidlo i kokosový cukr jsou skvělou volbou

Acesulfam draselný je na první pohled děsivý název. Jedná se ovšem o syntetické sladidlo, které je mnohem zdravější než bílý i třtinový cukr. Přidat do můžete do hotových jídel nebo při pečení jako klasický cukr. Musíte jen počítat s tím, že je tato látka 200krát sladší než cukr. Bude vám proto stačit jen malá špetka, abyste měli dezert, kávu nebo čaj sladké akorát.

Doporučený článek:  Plastové nádoby na potraviny vyčistí výborně jedlá soda, citron nebo bělidlo

Populární je v současnosti kokosový cukr, který byste rozhodně měli vyzkoušet. Obsahuje stejný počet kalorií jako klasický cukr, ale na rozdíl od bílého cukru dodá mnoho vitamínů, minerálů a živin. Před použitím byste ho měli rozemlít v mixéru, aby ztratil svou drsnou strukturu. Jinak vám ale bude zaručeně chutnat.

Zdroj obrázku: Freepik

Agávový sirup, med nebo stévie chutnají skvěle

Jestli milujete sladké, agávový sirup pro vás bude správnou volbou. Musíte jen myslet na to, že obsahuje velké množství kalorií a fruktózy. Může proto způsobit přibírání na váze. Naštěstí je tak sladký, že vám postačí jen jediná kapka a budete mít pokrm nebo nápoj úžasně sladké. Navíc krásně voní, což poznáte hned při prvním použití.

Doporučený článek:  Rozlučte se s nepříjemným zápachem v myčce. Trik s ovocem vás zaručeně překvapí

Přirozenými náhražkami cukru je také med, datle, javorový sirup nebo extrakt ze stévie. Datle obsahují hodně vitamínů, minerálů a prospěšnou vlákninu. Vychutnat si ale můžete také javorový sirup, který milují Američané. Obsahuje hodně antioxidantů, takže je rozhodně zdravější verzí než cukr. V každém případě myslete na to, že všechny alternativy mají hodně kalorií a jsou mnohem sladší než cukr. Měli byste s nimi proto pracovat opatrně.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/natural-sugar-substitutes
.

Doporučené články