Cukr je v dnešní době považován za největšího zabijáka, kterému bychom se měli vyhýbat. Pravdou je, že ho konzumujeme mnohem více, než je zdravé. Obsahují ho totiž i potraviny, ve kterých bychom ho nečekali (chléb, rajčatová omáčka apod.). Naštěstí existují zdravé alternativy, které můžete s klidným srdcem používat pravidelně a osladit si s nimi život.
Syntetické sladidlo i kokosový cukr jsou skvělou volbou
Acesulfam draselný je na první pohled děsivý název. Jedná se ovšem o syntetické sladidlo, které je mnohem zdravější než bílý i třtinový cukr. Přidat do můžete do hotových jídel nebo při pečení jako klasický cukr. Musíte jen počítat s tím, že je tato látka 200krát sladší než cukr. Bude vám proto stačit jen malá špetka, abyste měli dezert, kávu nebo čaj sladké akorát.
Populární je v současnosti kokosový cukr, který byste rozhodně měli vyzkoušet. Obsahuje stejný počet kalorií jako klasický cukr, ale na rozdíl od bílého cukru dodá mnoho vitamínů, minerálů a živin. Před použitím byste ho měli rozemlít v mixéru, aby ztratil svou drsnou strukturu. Jinak vám ale bude zaručeně chutnat.
Agávový sirup, med nebo stévie chutnají skvěle
Jestli milujete sladké, agávový sirup pro vás bude správnou volbou. Musíte jen myslet na to, že obsahuje velké množství kalorií a fruktózy. Může proto způsobit přibírání na váze. Naštěstí je tak sladký, že vám postačí jen jediná kapka a budete mít pokrm nebo nápoj úžasně sladké. Navíc krásně voní, což poznáte hned při prvním použití.
Přirozenými náhražkami cukru je také med, datle, javorový sirup nebo extrakt ze stévie. Datle obsahují hodně vitamínů, minerálů a prospěšnou vlákninu. Vychutnat si ale můžete také javorový sirup, který milují Američané. Obsahuje hodně antioxidantů, takže je rozhodně zdravější verzí než cukr. V každém případě myslete na to, že všechny alternativy mají hodně kalorií a jsou mnohem sladší než cukr. Měli byste s nimi proto pracovat opatrně.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/natural-sugar-substitutes