Cuketa, jak ji možná neznáte. Obyčejná zelenina by měla být základem každého zdravého jídelníčku

Cuketa je zelenina, která je plná vitaminů a minerálů. Rozhodně byste ji měli pravidelně konzumovat, protože se jedná o surovinu, která má spoustu výhod a vlastností, které jsou prospěšné pro naše tělo. Působí na něj pozitivní a tím pádem budete zdravější. Cuketa je bohatá na spoustu vitaminů, které podpoří nejen vaší imunitu.

Cuketa působí na tělo skvělým dojmem

Cuketu si můžete dopřát hned na několik způsobů. Obsahuje nejen vitamin C, ale také A, který podpoří váš zrak. Vitaminy skupiny B jsou zase dobré na činnost naší nervové soustavy. Cukety si dejte také z důvodu doplnění fosforu, železa nebo draslíku. Pokud chcete shodit několik kilogramů, určitě se vyplatí cuketu pravidelně jíst, protože nemá skoro žádné kalorie a má nízký glykemický index.

Cuketu si mohou dopřát také lidé, kteří mají cukrovku. Obsahuje i kyselinu listovou, která je prospěšná pro těhotné ženy – má pozitivní vliv na vývoj plodu. Konzumací cukety navíc můžete předejít překyselení organismu. Vypadá to, že výčet výhod cukety je nekonečný. Tato zelenina je také plná antioxidantů, které pomohou od volných radikálů. Proces stárnutí se zpomalí, což poznáte i na vaší pleti.

Cuketa má i protirakovinné vlastnosti

Z cukety si můžete udělat například palačinky nebo placky, které se budou hodit jako příloha. Rozhodně ji můžete použít také jako špagety, stačí je nastrouhat na dlouhé kousky a jíst s jakoukoliv oblíbenou omáčkou. Na palačinky budete kromě cuket potřebovat také trochu mouky, vejce, mléko a cibuli. Nezapomeňte také na sůl a pepř.

Nejdříve rozšlehejte vejce, poté přidejte mouku, mléko, sůl a pepř. Dobře zamíchejte, aby vzniklo kompaktní těsto. Zeleninu nastrouhejte a vymačkejte přebytečnou vodu – kvůli ní by palačinky nebyly křupavé. Zeleninu pak přidejte do těsta a smíchejte všechny suroviny. Nakonec palačinky dělejte z obou stran po dvou minutách na olivovém oleji.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/zucchini-benefits
.

Doporučené články