Podzim je především obdobím, kdy se příroda ukládá k zimnímu spánku. Sklízí se zralé ovoce – jablka a hroznové víno. Dokončují se práce na zahradě, aby si mohla dobře přes zimu odpočinout. Objevují se však čím dál častěji chladné dny a teplota venku nezřídka klesne k nule. To pochopitelně vyhovuje virům a bacilům, kvůli kterým je podzim dobou vzestupu respiračních onemocnění. Jak se proti nim bránit zdravou snídaní?
Rýžová kaše
Jestliže trpíte celiakií tak si směle můžete dopřát rýžovou kaši. Lze ji připravit i z instantních surovin, které jsou v obchodech k dostání. Stačí kaši zalít mlékem, případně horkou vodou a za pár minut už ji můžete jíst. Samozřejmě byste neměli zapomenou si ji osladit medem nebo javorovým sirupem, doplnit sušeným či čerstvým ovocem – jahodami, malinami, hrozinkami. Někdo má rád tuto kaši jen politou máslem a posypanou kakaem. I to je dobré.

Míchaná vejce
Vejce jsou zdrojem zdravých a plnohodnotných bílkovin. Co zdravějšího tedy může ke snídani být než právě ony. Raději než na špeku si je ale umíchejte na pánvi třeba s pažitkou. I tak výborně chutnají, když je doplníte celozrnným pečivem, které již nemusíte namazat žádným tukem. Ve vejcích je i vitamín D, jenž pomáhá udržovat dobrou obranyschopnost organismu. V době plískanic to rozhodně potřebujete.
Avokádová pomazánka
Avokádo patří k potravinám zdravým, protože obsahuje nenasycené mastné kyseliny, jež prospívají naším tělům. Tyto kyseliny pomáhají udržovat zdravou hodnotu cholesterolu. Z avokáda je možné si připravit chutnou pomazánku. Když si uděláte navečer, ráno si ji budete moct dát k snídani.
Zralé avokádo rozmačkáte v misce vidličkou, přidáte uvařené a nastrouhané vejce, sůl, nakrájenou cibuli, bílý jogurt, trochu hořčice a citronové šťávy, dochutíte pepřem a vše dobře promícháte. Ideální je pomazánku mazat na bílé nebo celozrnné pečivo. Někdo ji konzumuje jen tak.
Zdroj: https://www.simplyquinoa.com/fall-breakfast-recipes/